dimarts, 8 de desembre del 2015

Nit de premi

El pròxim divendres, l’Associació d’Amics de la Costera lliurarà el V Premi Amics de la Costera a l'Escola de Danses de Xàtiva, en el transcurs d’un sopar als salons "Lluna Events" de la nostra ciutat. L'acte acabarà amb una xicoteta actuació del cos de dansa de l'entitat premiada. La distinció que s'atorga va nàixer en 2002 amb vocació de premiar cada dos anys aquella persona o entitat que es destaca en la defensa del patrimoni comarcal, entès en un sentit molt ample: llengua, folklore, patrimoni històric i artístic, patrimoni natural....

Fins ara, el Premi Amics de la Costera, una escultura de l'artista Manuel Boix, s'ha concedit a les següents persones o entitats: Joan Albelda, rector de Montesa, per la seua tasca de recuperació del patrimoni històric i artístic de la vila on s'alçà fins al segle XVIII la casa mare de l'orde de Montesa; l’Associació Cultural 9 d’Octubre del Genovès, per la seua magnífica programació cultural (exposicions, xerrades, aplecs) i pel seu protagonisme en les campanyes de defensa de dos edificis en perill de desaparició, l’antiga església parroquial del Genovès i l’ermita del Puig; Pep Gimeno Botifarra, per la seua tasca brillant i persistent de recuperació i difusió del patrimoni musical tradicional de la Costera i del País Valencià; la Coordinadora d'Escoles d'Ensenyament en Valencià de la Costera, membre de la Federació Escola Valenciana, per la seua dedicació a difondre l’ús normal del valencià a l'escola, i per la ingent tasca de promoció de la nostra llengua a tots els àmbits comarcals, tant educatius com socials en general (Escola Valenciana organitza els Premis Sambori i les Trobades d'Escoles en Valencià).

Enguany, l'Associació d'Amics de la Costera ha atorgat el seu guardó als membres de l'Escola de Danses de Xàtiva, per la seua defensa del nostre folklore. L'entitat, que acaba de celebrar el seu 35 aniversari, participa en múltiples esdeveniments de la ciutat (balls al carrer, processó del Corpus, homenatges als maulets i les víctimes del bombardeig de 1939, la vespra de la Mare de Déu i altres fetivitats). La seua darrera gran fita ha estat el muntatge de l'espectacle "De la terra venim" en col·laboració amb la colla La Socarrà, la Rondalla de Xàtiva i l’actor xativí Elies Barberà, estrenat el passat 31 d’octubre al Gran Teatre de Xàtiva. L'Escola de Danses organitza també tots els anys l'Arrelats Folk, una mostra anual que ens apropa el folklore autòcton i el de llocs més allunyats de la nostra contrada.

Com ja s'ha dit, el sopar de lliurament tindrà lloc als salons Lluna Events de Xàtiva el pròxim divendres dia 11 a les 21.30 hores. El tiquet, el preu del qual són 20 euros, es podrà adquirir la mateixa nit de divendres a l'entrada del sopar. Cal, però, fer abans les reserves corresponents cridant al telèfon 655842525, o enviant un missatge a l'adreça electrònica d'Amics de la Costera, amicscostera@hotmail.com. Després del sopar i el lliurament, hi haurà l'actuació de l'Escola de Danses. La participació en l'acte està oberta a qualsevol persona interessada. Es tracta d’una bona oportunitat per a compartir una vetllada agradable amb amics i amigues, i amb gent de la cultura.