dissabte, 10 de gener del 2015

¿L’any del canvi?

Durant l’any acabat d’estrenar hi haurà dues cites electorals: per maig, elegirem alcaldes i president —o presidenta— de la Generalitat; per novembre, votarem la composició del Congrés dels Diputats i el Senat, és a dir, elegirem govern central. Anem a estar, per tant, en campanya electoral permanent. ¡Terrible! Mariano Rajoy, els seus ministres i els membres de la cúpula pepera repetiran fins a la sacietat que la situació econòmica ha millorat, que ja hem sortit de la crisi. Callaran, això sí, que n’haurem sortit amb una baixada generalitzada de salaris, amb un percentatge encara molt elevat d’atur —especialment entre els joves—, amb uns imposts indirectes ben alts, amb l’aparició del precariat (una nova classe social formada per onze o dotze milions de persones, dones sobretot, que tenen contractes laborals caracteritzats per la temporalitat, les jornades reduïdes, un número excessiu d’hores extres no remunerades o salaris inferiors a 1.000 euros). En definitiva, haurem sortit de la crisi amb més desigualtat i més pobresa.

L’alcalde de Xàtiva recordarà a tothora els seus aconseguiments. Passarà de puntetes, és clar, pels diferents bunyols que han jalonat la seua gestió: el deute municipal desmesurat, les factures amagades al calaix, el nyap de la plaça de bous inacabada, els nombrosos damnificats pels PAI caducats, el possible tracte de favor a empreses amigues, la degradació del centre històric, una promoció turística il·lusòria, la ruïna del comerç local, els parats, els imposts municipals estratosfèrics, l’absència flagrant de mesures eficaces contra el caos circulatori i la contaminació acústica a ciutat vella... Els resultats locals dels recents comicis europeus semblaven reflectir un atipament dels xativins. Possiblement, les espifiades i la incontinència verbal del primer edil han acabat afartant tothom. El PP obtingué el 25,47% dels vots i els seus opositors, PSOE, EU, Compromís i Podemos, el 54,93%. (Són percentatges sobre els 10.704 vots vàlids emesos.) ¡Avís per a navegants! Les pròximes eleccions locals podrien descavalcar Rus de l’alcaldia.

Hi ha, però, algunes incògnites. Ja sabem que Podemos no concorrerà a les municipals amb llistes pròpies. Podria integrar-se, això sí, en “candidatures d’unitat popular” formades per gent de moviments socials, grups ecologistes, partits d’esquerres... ¿Com es concretarà això a Xàtiva? Fins ara, el cercle local no ha donat una resposta concreta a l’interrogant. Els seus membres han estat ocupats en altre assumpte: l’elecció de Secretari General i Consell Ciutadà. El procés ha estat jalonat de diverses incidències: renúncies, vets... Finalment, el jove Antoni Mira, amb només 15 vots, ha estat elegit secretari. (De fet, només han participat en l’elecció dels òrgans locals 34 persones, el 18% de les 184 inscrites.)  Quant al Consell Ciutadà local, la seua composició és surrealista, perquè quatre dels sis candidats elegits havien renunciat. De tota manera, com que alguns membres del cercle han demanat la nul·litat dels resultats, haurà de ser la Comissió de Garanties de Madrid qui valide el procés o mane repetir-lo.

¡Mare meua, quin cacau! Resulta cridaner que la participació ciutadana, eix al voltant del qual gira el projecte polític de Pablo Iglesias, haja brillat per la seua absència en l’elecció dels òrgans directius del cercle xativí. Que només 34 persones, de les 30.000 que habiten a Xàtiva, hi hagen participat projecta moltes ombres sobre el futur de Podemos a la ciutat. L’altra incògnita la planteja Força i Llum, la llista independent d’Abelardo Ferrando, advocat, i Palmira Beamut, propietària d’un petit comerç. Amb una oferta política tan variada —que inclou també, no ho oblidem, UPyD i Ciudadanos—, ¿aquestes persones no han trobat cap partit que reculla el 70 o el 80% de les seues conviccions ideològiques i els seus principis programàtics? ¿Era precís crear un nou partidet? En fi, jo crec que la renovació política vindrà de la mà de l’actual oposició formada per PSOE, Compromís i EU. Els tres grups han fet mèrits sobrats per a desbancar el PP. Els tres tenen ja candidats elegits en primàries. ¡Tant de bo 2015 porte el canvi a la ciutat!
 
(publicat a Levante-EMV, el 10/01/2015)

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Ximo, estàs equivocat. L'elecció de Secretari i Consell Ciutadà de Podem Xàtiva ha sigut perfectament vàlida. No s'ha produït cap veto i la Comissió de Garanties no ha de validar res. Simplement, ha de resoldre els empats.

Ximo ha dit...

No és això, anònim, el que vaig llegir la setmana passada a la secció comarcal del Levante-EMV, en una nota firmada pel periodista Sergio Gómez.

Anònim ha dit...

La intoxicació vos l'haurà fet arribar la doctora Cáliz Vila. És cert que ella i alguns de la seua corda són rebutjats per molta gent del cercle, però només ella té la culpa de no haver figurat entre els candidats. No va seguir correctament els passos per a inscriure's. Ara va dient que ha sigut vetada. No és de veres. Hauríeu de contrastar la "información" que vos arriba.

Ximo ha dit...

Jo no sóc periodista de Levante-EMV. Sóc un simple col·laborador del diari. En qualsevol cas, això que estàs contant no invalida el fons del meu article. La prticipació en l'elecció dels òrgans directius locals de Podemos ha estat ínfima. I si allò que dius és cert, els membres del cercle local serien pocs i mal avinguts. ¡Bonica perspectiva!