dimecres, 23 de novembre del 2011

Premis Amics de la Costera

Aquest divendres, l’Associació d’Amics de la Costera lliurarà el IV Premi Amics de la Costera en el transcurs d’un sopar que se celebrarà a Salones Reina de Xàtiva. La distinció va nàixer amb vocació de premiar aquella persona o entitat que es destaca en la defensa del patrimoni comarcal, entès en un sentit ample: llengua, folklore, patrimoni històric i artístic, patrimoni natural.... El premi segueix el solc d’altres guardons que premien diferents activitats (literàries, empresarials, gastronòmiques...). Com que la cultura sempre ha estat la parenta pobra, Amics de la Costera decidí, fa uns anys, d’omplir el buit i establir aquests premis.

En la primera edició, el guardó fou lliurat al rector de Montesa, Joan Albelda, per la seua tasca de recuperació del patrimoni històric i artístic de la població veïna. El rector coordinà un grup de gent animosa que sabé gestionar ajudes de diferents administracions públiques. Gràcies al seu esforç, Montesa és avui un poble magnífic. L’església de l’Assumpció i tot el seu patrimoni moble —que inclou nombroses obres d’art i un orgue històric— estan avui perfectament restaurats i conservats. S’hi ha creat també un museu parroquial que alberga algunes peces d’interès. La tasca del capellà ha coincidit amb altres actuacions municipals que han renovat la imatge de Montesa.

La següent edició del premi recaigué en un col·lectiu: l’Associació Cultural 9 d’Octubre del Genovès. Els seus afiliats i afiliades portaven i porten endavant una magnífica programació cultural, però s’han destacat sobretot per les seues campanyes de defensa de dos edificis que es trobaven en perill de desaparició imminent: l’antiga església parroquial del Genovès i l’ermita del Puig. 9 d’Octubre  forma part, des dels seus inicis, junt amb Amics de la Costera i altres entitats comarcals, de la Coordinadora “Salvem el Puig!”, responsable de múltiples activitats (publicacions, exposicions, trobades, xerrades...) encaminades a divulgar els enormes valors de l’edifici, i organitzadora de la romeria que se celebra tots els anys després de pasqua.

El tercer premi fou atorgat al xativí Pep Gimeno Botifarra, per la seua tasca brillant i persistent —més de trenta anys— de recuperació i difusió del patrimoni musical tradicional de la Costera i del País Valencià. El lliurament del guardó a Botifarra fou especialment emotiu. El cantant obsequià els assistents al sopar amb una magnífica actuació, acompanyat dels seus músics habituals, Lola la de la Torre i un convidat especial, Paco Muñoz.

I arribats a la present edició, es pot dir que els premis Amics de la Costera porten camí de consolidar-se definitivament. En aquesta  ocasió, durant el transcurs del preceptiu sopar de lliurament, rebrà el guardó la Coordinadora d'Escoles d'Ensenyament en Valencià de la Costera, membre de la Federació Escola Valenciana, per la seua dedicació a difondre l’ús normal del valencià a l'escola, i per la ingent tasca de promoció de la nostra llengua a tots els àmbits comarcals, tant educatius com socials en general.

Escola Valenciana va començar la seua activitat al camp educatiu entre 1984 i 1986. Tots els anys organitza els Premis Sambori, que distingeixen les creacions literàries en valencià de xiquets i xiquetes de Primària i Secundària, i les Trobades d'Escoles en Valencià, aplecs lúdics i reivindicatius que han esdevingut el projecte amb més ressò de l'entitat. En els últims temps, Escola Valenciana ha ampliat el treball en matèria de normalització lingüística a altres àmbits: música, cinema, literatura, cultura popular, voluntariat... Tots aquests camps d'actuació s'han materialitzat en projectes i serveis concrets com el Voluntariat pel Valencià, La Gira - Festival Itinerant de Música en valencià, l'Acosta't al Territori,  el Cinema a l'Escola...

Així doncs, la Coordinadora d'Escoles d'Ensenyament en Valencià de la Costera s'emportarà enguany l’estatueta de bronze, obra de Manuel Boix, que representa un home caminant cap a endavant, cap al futur. L’acte de lliurament se celebrarà aquest divendres als esmentats Salones Reina de Xàtiva, a les 22.00 hores. Totes les persones interessades poden assistir. Animeu-vos!