diumenge, 6 de novembre del 2011

Hay alternativas

Fa uns mesos, l’Editorial Aguilar havia mostrat interès per publicar el llibre Hay alternativas; propuestas para crear empleo y bienestar en España, de Vicenç  Navarro, Juan Torres i Alberto Garzón, prologat per Noam Chomsky. Quan ja s’havia acordat la data de llançament d'aquest llibre —hauria d’haver aparegut a les llibreries el proppassat 19 d’octubre— i havia començat la seua promoció al web d’Aguilar i a les llibreries, els editors es van tirar enrere: van comunicar, sense donar més explicacions, que l’empresa volia retardar la publicació. Es confirmava així com és de difícil difondre —just quan és més necessari, en períodes electorals— les idees alternatives al pensament únic que domina tot el debat polític i social als països europeus. Els tres autors es veieren obligats, per tant, a desestimar l’estranya proposta d’edició d’Aguilar.

Convé recordar que aquesta editorial forma part —amb Alfaguara, Altea, El País-Aguilar, Santillana i Taurus, entre d’altres— de Grupo Santillana, pertanyent, a la seua vegada, al holding PRISA. Els accionistes majoritaris de PRISA són la família Polanco (amb un 35,016% de les accions) i, des de mitjan any passat, d’un fons d’inversió nord-americà, la Liberty Acquisition Holdings Corp. (que té el 57,7% de les accions). Aquest hedge fund agrupa més de 70 grans inversors, entre els quals figuren GLG, Taurus, Glenhill, Millenium, T Rowe Price, First Eagle, Soros Fund, Fortress, Teachers Advisors, Canada Pension Plan i els bancs Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank i Morgan Stanley.

Per a solucionar la situació, els autors optaren per oferir l’obra gratuïtament a través de la xarxa, en format pdf, i en una nova edició impresa per Ediciones Sequitur. Aquesta editorial s’ha arriscat, amb la col·laboració d’ATTAC Espanya, a publicar ràpidament el text, que ja està a les llibreries des del passat 31d’octubre, al preu de 10 euros. Els autors tenen la ferma convicció que només es pot sortir de la crisi aguda que pateix el capitalisme, i que només s’aconseguiran més ocupació i més benestar social, si la ciutadania coneix allò que de veritat està  succeint a l’economia. S’han de donar a conèixer les alternatives existents contra les receptes neoliberals. I aquest llibre és una magnífica contribució. Els autors denuncien, en una nota, que «l’ocultació d’alternatives pels falsimedia convencionals és ja més que indignant; tota la ciutadania hauria de lluitar perquè algun dia se’ls puguen exigir responsabilitats».

El silenci o la manipulació amb què els poders globals tracten de tapar estafes, saquejos i morts és generalitzat. «Els mitjans de desinformació s’han convertit ja fa temps en còmplices de la barbàrie», afirmen Vicenç  Navarro, Juan Torres i Alberto Garzón. En definitiva, resulta força interessant divulgar la versió de l’obra en pdf, analitzar-la i difondre les seues propostes. En realitat, els mateixos lectors poden esdevenir distribuïdors. De pas, es defenen la pluralitat i la llibertat de pensament contra la censura dels grans oligopolis i el pensament únic imposat pels poders globals econòmics, financers i mediàtics. Finalment, es difonen el coneixent i el pensament crític. Qualsevol persona pot descarregar-se el llibre gratuïtament des del web d’ATTAC Espanya, els webs de Vicenç  Navarro, Juan Torres i Alberto Garzón, o punxant acíTambé es pot comprar l’exemplar imprès en paper al web d’Editorial Sequitur.