dissabte, 13 de juny del 2009

Capitalisme pur i dur en època de crisi


Cristiano era encara una criatura, un nen del carrer, quan fitxà per un equip de la seua illa natal, Madeira. Més tard, als 11 anys, marxà al Sporting de Lisboa. A la capital portuguesa, perfeccionà la seua tècnica futbolística i assolí l’educació elemental de què mancava. Es conta que en aquella època va amenaçar un professor del col·legi, amb una cadira, perquè els altres xiquets es reien del seu accent de Madeira. El seu caràcter conflictiu li ha jugat, en efecte, males passades. Durant l’europeu subvint-i-un de França, destrossà un vestuari amb els seus companys i es va botar un control antidopatge. En setembre de 2005, fou acusat de violar una xica, bé que finalment seria absolt del càrrec. En un dels últims partits de la Premier League anglesa, agarrà un bon rebot quan el mister, Alex Ferguson, el tragué de la gespa, a la segona part.

Més de 100 milions d’euros ha costat al Madrid el fitxatge d’aquesta “figura”. El Manchester United rebrà els 94 milions de la clàusula de rescissió firmada pel jugador; el seu agent, Jorge Mendes, en rebrà 10, en concepte de comissió. En una setmana, el nou president madridista, Florentino Pérez, s’haurà gastat, doncs, la bonica suma de 180 milions d’euros (comissions incloses), fitxant Kaká i Cristiano Ronaldo. I la història continua. En temps de crisi econòmica, aquestes xifres astronòmiques han estat rebudes amb estupor per sectors socials com les ONG, els empresaris, els polítics... Molts d’aquests sectors pensen que l’operació multimilionària del Real Madrid és, sens cap dubte, una bufetada als més de 4 milions d’aturats, les empreses que no tenen accés al crèdit i els treballadors amb dificultats per arribar a final de mes.

Crida l’atenció que, en moments de fallida (sobretot al sector de la construcció), el president del Real Madrid, executiu de la constructora ACS, no tinga problemes per a obtenir finançament amb què pagar el fitxatge més car de la història. L’assumpte arribarà el pròxim dilluns al Congrés dels Diputats. Iniciativa per Catalunya Verds preguntarà sobre els deutes de l’entitat esportiva amb Hisenda i proposarà que es fiquen límits als traspassos i els sous dels futbolistes, com es fa a la NBA. I què en pensa Cristiano, de tot açò? Ell està encantat de la vida. Ha marxat a Los Ángeles, Califòrnia. Allà, l’han vist en companyia d’altra “figura”, Paris Hilton, a la discoteca My House, celebrant el seu traspàs al Real Madrid. Sembla que el portuguès s’ha gastat més de 18.000 euros —cosa de no-res— en botelles de xampany i altres begudes. Posteriorment, han vist la “parelleta” entrant a ca la germana de Paris, on potser hauran passat tots una nit boja de sexe i rock-and-roll. Com es veu, tot molt edificant i un magnífic exemple per a xiquets i adolescents, que es miren a l’espill dels seues ídols, els esportistes d’elit.