dimecres, 8 de maig del 2019

RV3: Impressions Trio

Aquest dijous, a les 20.00 hores, Impressions Trio actuarà a la Casa de Cultura de Xàtiva. El concert clausura el conjunt d'activitats organitzat per l'Associació d'Amics de la Costera amb motiu de l'exposició Disseny gràfic i música popular, del jazz al pop-rock.


Ricardo Valverde, guitarrista i compositor

Ricardo Valverde no sols ha estat influït pel jazz i les músiques del món, sinó també pels músics i compositors clàssics. El repertori del guitarrista està basat en composicions impressionistes tant espanyoles com franceses del segle XIX i principis del XX d'autors com Albéniz, Debussy, Granados, Satie, Falla o Fauré. Ricardo i els seus acompanyants realitzen els arranjaments i les interpretacions amb el llenguatge de la improvisació en format de trio. En 2003, el guitarrista s'establí en Holanda per a seguir estudis de jazz al Conservatori Reial de la Haia i al Conservatori de Rotterdam, on rebé el seu títol de bachelor de jazz (Bmus) en 2008 i el títol de master de guitarra (Mmus) en 2010. En aquest país estudià guitarra amb Martijn van Iterson i Peter Nieuwerf entre d'altres. El seu mentor principal en composició, interpretació i trio fou Kris Goessens. Durant els seus estudis de bachelor i master, cursà matèries opcionals en l'especialitat de composició amb professors de tècniques diferents (barroc, contemporani, bandes sonores per a cine i clàssic), a més de l'especialitat de jazz. Ha tingut masterclasses amb Kurt Rosenwinkel, Gilad Hekselman, Gwilym Simcock, Barry Harris, John Abercrombie, Jesse van Ruller, Hein van de Geyn i David Liebman. El procés formatiu de Valverde, fruit de la seua investigació dels compositors impressionistes i el jazz, el portà en 2008 a publicar la tesi final de carrera al conservatori superior d'Holanda, L'impressionisme francés i el jazz: corrents mutus (2008). Les seues recerques musicals l'han dut durant anys a l'anàlisi i l'estudi del repertori del seu instrument. Ha transcrit peces de piano a guitarra. Realitzà en Holanda un màster de dos anys, durant el qual estudià l'aplicació pràctica del fraseig rítmic i el desenvolupament temàtic per a format de trio de jazz (2010). Volia portar la guitarra a uns paràmetres interpretatius i tècnics expressius i profunds, donar peu a una ampliació de recursos en aquest instrument. Valverde lidera el projecte Impressions Trio. Les seues improvisacions tenen format de cambra (guitarra, contrabaix i percussió) característic tant del jazz com de la música culta. Fusiona de manera orgànica sons de diversos universos, músiques del món, música clàssica, jazz. Ha actuat amb nombrosos i excel·lents músics internacionals. Ha col·laborat en molts projectes musicals a Itàlia, Espanya, Bèlgica i Holanda, i ha actuat en famosos clubs de jazz, teatres i festivals de jazz com el “Delft jazz festival”, el “Haarlem jazz festival” i el “Roundtown North sea jazz festival”, entre d'altres. Resideix a València on lidera el  Luz Quartet, amb el qual ha publicat el disc Luz (2017), basat en composicions contemporànies de jazz, escrites des de la seua tornada d'Holanda, inspirat en la llum de València. Prepara el seu segon disc amb el Luz Quartet. Alhora, lidera Rv3: Impressions Trio i desenvolupa arranjaments per al grup, homenatjant els compositors impressionistes que més l'han influït.

Matthew Baker, contrabaix

Nascut a Maine, Estats Units, Matthew Baker començà a treballar professionalment als tretze anys com contrabaixista tutti, i després solista, amb l'Orquestra Simfònica de Sioux City. Abans d'arribar a Espanya, Matthew Baker tocà amb grans orquestres, com la London Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra i BBC Philharmonic. Actualment té plaça de professor a l'Orquestra del Palau de les Arts, fundada per Lorin Maazel i Zubin Mehta. Com a solista ha tocat amb el Sioux City Symphony i amb conjunts de cambra com el grup valencià Moonwinds, l'Ensemble La Seu i Koutet. És membre fundador del grup de cambra Elan Quintet, que ha firmat amb Naxos per a gravar el cicle del compositor francés-britànic George Onslow. Com intèrpret de música del món i jazz, Matthew ha gravat dotze discos amb llegendes cèltiques com Catriona McKay, Chris Stout i Mairi McInnes, i també amb els grups de jazz JPMB i Matt Baker i Fabio Zambelli Duo. Matthew treballa amb coneguts músics de jazz, com ara Dave Samuels, Bob Mintzer, Terri Lyne Carrington, Ryan Kisor, Jorge Pardo i Victor Mendoza.

Sergio Martínez, percussió

Nascut a Madrid el 1977, Sergio Martínez és un dels percussionistes espanyols amb major projecció internacional, graduat en Berklee College of Music i màster en performance en Berklee València, on exerceix com a professor. Ha col·laborat amb figures del flamenc com José Mercé, Diego el Cigala, Niña Pastori, Jorge Pardo i Diego de Morao, i amb altres artistes com Paul Simon, John Patitucci, Joe Lovano, George Garzone, Terri Lyne Carrington, Antonio Heart, Gerald Clayton i Danilo Pérez.