divendres, 26 de febrer de 2010

Nou editorial conjunt

El passat dia 23, quaranta-quatre mitjans de premsa en català, tant en paper com digitals, publicaren un editorial conjunt que expressava el suport a la ILP Televisió sense Fronteres, impulsada per Acció Cultural. La llista de mitjans adherits a la iniciativa incloïa els mitjans en català més importants i representatius (Avui, El Punt, Vilaweb, El Temps, Diari de Balears, El 9 Nou...), que seguien un precedent: l’editorial conjunt en defensa de l’Estatut de Catalunya.Fem-ho possible: per TV3 i la llengua catalana

El passat 2 de febrer, el Parlament de Catalunya va aprovar una declaració d’adhesió a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Televisió sense Fronteres” amb els vots favorables de CiU, PSC, ERC, ICV i PP. En la declaració, s’afirmava que “es tracta d’una iniciativa legislativa que respon a la necessitat d’adaptar el marc legislatiu vigent als canvis tecnològics i d’emissió i distribució de continguts comunicatius que s’estan produint al conjunt de l’estat espanyol” i que l’acord es prenia “valorant la conveniència que l’estat intervingui legislativament per garantir amb caràcter general i estable, i amb condicions tècniques i d’intercanvi equiparables, el compliment dels objectius de protecció de les llengües oficials, regionals o minoritàries en la implementació final de la televisió digital”.

L’argumentació no pot ser més clara, i amb la seva declaració el Parlament s’afegeix al cada vegada més unànime consens entorn d’aquesta iniciativa impulsada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV). Pocs dies abans van ser els rectors de les 20 universitats membres del Consell General de la Xarxa Vives els que aprovaven l’adhesió a la mateixa ILP, com també ho han fet tots els sindicats de tots els territoris dels Països Catalans, els partits polítics i les principals entitats i associacions, des de la Federació Llull (que reuneix Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i la mateixa Acció Cultural) al FC Barcelona. Tots units per un mateix objectiu: fer possible la legalització de les emissions de TV3 al País Valencià i el reconeixement del marc nacional de comunicació.

Però una ILP implica molt més que una sèrie d’adhesions i declaracions favorables més o menys entusiastes: implica, concretament, en aquest cas, la necessitat d’aplegar 500.000 signatures vàlides de ciutadans i ciutadanes majors d’edat. I és en aquest punt que s’ha de concretar tot aquell consens: perquè el futur del català (que ens ateny al conjunt de la comunitat lingüística) passa, en el segle XXI, molt particularment perquè sigui possible crear el que s’ha anomenat “un marc nacional de comunicació”.

Per això, i afegint-nos al consens articulat al voltant de la declaració del Parlament de Catalunya, diversos mitjans hem acordat de publicar aquest editorial conjunt com una crida a la ciutadania perquè estigui a l’alçada del repte i col·labori activament en la recollida de signatures –que ja és en el seu tram final- per fer possible un pas endavant. Per TV3 i per la llengua catalana.


Publicacions i entitats periodístiques adherides a la iniciativa

El Punt, Avui, Diari de Balears, Diari de Sabadell, Diari de Tarragona (*), Segre (*), El 9 Nou Osona, El 9 Nou Vallès Oriental, El Temps, Vilaweb, L’esquerda de la Bastida, L’informador, La Farga, Nova Tàrrega, La Palanca, La Comarca, Estela, Som-hi, Vallenc, Nova Conca, El Salí, El Martinet, El 3 de vuit, La Veu de la Segarra, Som Garrigues,
www.anoiadiari.cat, www.comarquesnord.cat, Diari de Manlleu, dimecres 24, Diari de Vic, dimecres 24, www.diaridevic.com, El Mirador del Pla de l’Estany, Els Colors, La Fura, www.lafura.cat, L’hiperbòlic, Mediterranean Daurat, Noticiestgn, dimecres 24, www.noticiestgn.cat, Revista Enrenou, Secundèria, www.deria.cat, www.sies.tv, Viure als Pirineus i www.viurealspirineus.cat.

Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC)
Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC)

(*) Publicacions que s’adhereixen a la iniciativa, però publiquen l’escrit com article d’opinió i no com a editorial.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ximo, vull enviar-te un e-mail. Sóc Emili Navalón. Me'n pots enviar un i així tindré la teua adreça electrònica?
La meua adreça és:
navalonguióbaixemiarrovagvapuntes
Gràcies.