dilluns, 24 d’abril del 2023

Papers de la Costera nº 19

A finals de 2022 finalitzava un cicle de conferències dedicat a científics xativins. Pretenia recordar diverses personalitats que han fet aportacions del màxim interés al camp de la ciència —de la medicina especialment— al llarg dels segles. L'Associació d'Amics de la Costera aconseguí de reunir un excel·lent grup de col·laboradors, professors universitaris —emèrits uns, actius altres. Estava previst de celebrar el cicle durant 2021, però la pandèmia de Covid-19 impedí el propòsit. Calgué posposar l’activitat. Finalment, quan les condicions sanitàries ho van permetre, es va desenvolupar el programa entre novembre de 2021 i juny de 2022. Ara, en un número monogràfic de Papers, il·lustrat per l’artista xativí Rubén Colomer, s'ha recollit el contingut de totes les conferències. La revista es presentarà el pròxim dimecres.
 

Un total de nou articles repassa vida i obra d’onze científics nostrats. La gent de Xàtiva —ni que siga pels rètols de diferents edificis i espais públics o per proximitat cronològica i personal— haurà sentit parlar d’alguns, però la trajectòria d’altres és poc coneguda. Els textos sobre Ferrer Torrella, Pere Pintor, Francisco Franco, José Chaix o Juan Morcillo permeten redescobrir un grapat de personatges destacables. Chaix, matemàtic i astrònom, viatjà a l’estranger, col·laborà en treballs d’electromagnetisme, mesura de l’arc de meridià i establiment del patró metre, fou sotsdirector del Reial Observatori de Madrid i ensenyà astronomia. El 1801, publicà els resultats de les seues observacions en Anales de Ciencias Naturales. Aquell mateix any veié la llum el primer volum de les seues Instituciones de Càlculo Diferencial e Integral. En 1807, publicà una Memoria sobre un nou mètode general per a transformar en sèrie les funcions transcendents. José Chaix té dedicat un carrer, perpendicular al d’Argenteria, en la zona sud-oest de Xàtiva.

Altre científic interessant és Juan Morcillo Olalla. Havia nascut en un poble d’Albacete, però gran part de la seua vida va transcórrer a Xàtiva, on exercí com a veterinari i inspector sanitari. Dedicà la seua vida professional a la clínica de solípedes i la inspecció d’aliments. En 1882, fou membre de la Societat Veterinària de l’Aube (França) i rebé la medalla de bronze de la Societat de Medicina Veterinària Pràctica de París per la publicació del seu llibre Guía del Veterinario Inspector. Realitzà observacions sobre la transmissió de la tuberculosi. Pocs xativins coneixien la repercussió dels seus treballs. Hi havia una làpida dedicada a l’il·lustre veterinari en l’antic escorxador municipal situat al final de Baixada del Carme. La peça fou col·locada a les noves instal·lacions, però acabaria desapareixent.

Un article molt interessant repassa la trajectòria d’una saga d’apotecaris, els Artigues, i la biografia d’Ana Artigues i Fillol, última representant del seu llinatge. En temps de lluita per l’emancipació de les dones, Ana destacà pel seu feminisme capdavanter. Malgrat els nombrosos entrebancs posats per un pare autoritari, aconseguí els títols de mestra nacional i llicenciada en Farmàcia. Havia estat alumna de la Residència de Senyoretes, dirigida per María de Maeztu. Aquella institució era l’equivalent femení de la Residència d’Estudiants, creada per la Junta per a l’Ampliació d’Estudis, focus de la intel·lectualitat del moment i producte de les idees renovadores que impulsà Francisco Giner de los Ríos, amb la fundació en 1876 de la Institució Lliure d’Ensenyança. Fou titular de la Botica Central de Xàtiva.

Aquest número de Papers de la Costera té altres aportacions magnífiques. El professor emèrit de la Universitat d’Alacant Emili Soler Pascual, posem per cas, inclou en el seu article dedicat a Diego Ramírez de Arellano un apèndix documental amb la reproducció autògrafa del testament del cosmògraf i la seua transcripció. És la primera vegada que es publica el document, que es conserva a l’Arxiu Històric Provincial de Sevilla. En fi, el contingut del nou lliurament de la revista d’estudis editada per Amics de la Costera serà del grat de tots els lectors i lectores.