dimecres, 11 de gener del 2023

Mentir amb desimboltura

S'han produït els fets de Brasil, semblants als esdevinguts fa dos anys en EUA, i molts polítics autòctons intenten establir paral·lelismes amb les Espanyes. El dia de reis de 2021, una torba d'energúmens —entre els quals, gents armades— entrà al Capitoli de Washington, amb intenció d'impedir la certificació del resultat electoral que havia donat la victòria a Biden. Els assaltants feren ús de la violència; hi hagué un policia i quatre civils morts. Possiblement, els atacants també pretenien agredir el vicepresident del país i la presidenta de la Cambra de Representants. Es tractà, per tant, d'un intent de cop d'estat de manual. Trump fou l'instigador de l'episodi. Ara, a Brasília, s'han reproduït els fets mil·limètricament: un president sortint, Bolsonaro, que es nega a reconèixer la seua derrota a les urnes, una instigació als seus seguidors i un atac a la plaça dels Tres Poders. Els profanadors del Palau del Planalto (seu de l'executiu), el Congrés Nacional i la seu del Suprem Tribunal Federal exigien una intervenció militar per a derrocar Luiz Inácio Lula da Silva, el nou president elegit pels brasilers. ¡Altre intent de cop d'estat de manual! Si de cas, la diferència més cridanera entre l'esdevingut a Washington i Brasília és l'ajuda de la policia militar federal de l'Estat de Brasília als agressors.

Portaveus del PP s'han afanyat a establir analogies amb incidents ocorreguts a Barcelona i Madrid, i han dit que no tindrien conseqüències penals si es repetiren, perquè Sánchez ha eliminat el delicte de sedició. ¡Menteixen! Primer, confonen cop d'estat amb exercici del dret a manifestar-se pacíficament. Segon, l'últim intent de cop d'estat a les Espanyes es produí el 23 de febrer de 1981. El coronel Tejero entrà al Congrés dels Diputats amb un grup de guàrdies civils armats. Des de llavors, només un episodi "fregà" el cop d'estat. Jusapol es manifestà a Madrid el 3 de març de 2021. Aquesta associació de policies i guàrdies civils va trencar el cordó policial i arribà fins a les portes del Congrés. Representants de PP, Vox i C's sortiren a saludar els concentrats. Jusapol ja havia organitzat protestes abans. Durant una celebrada a Barcelona en 2018, alguns manifestants duien disfresses tan grotesques com les lluïdes en 2021 a Washington. Els disconformes amb la llei Celaá i amb l'eutanàsia també s'han concentrat davant del Congrés. I han estat saludats per representants de la dreta. No gosaria titllar de colpistes totes aquestes manifestacions, bé que la del 3 de març organitzada per Jusapol fregà els límits (intent d'entrar al Congrés, petards, màscares per a ocultar la identitat).

El PP diu que això no tindria conseqüències penals ara. Tampoc no en tingué, i la sedició estava vigent. Els tribunals no aplicaven igual el tipus penal en tots els casos; cap membre de Jusapol fou condemnat pels fets de 2021. La dreta té carta blanca. Només foren condemnats per sedició els presos catalans. Quant a fets com els de Brasil, el codi penal els tipifica a l'article 472: Son reos del delito de rebelión los que se alzaren violenta y públicamente para cualquiera de los fines siguientes: derogar, suspender o modificar total o parcialmente la Constitución; impedir la libre celebración de elecciones para cargos públicos; disolver las Cortes Generales, el Congreso de los Diputados, impedir que se reúnan, deliberen o resuelvan, arrancarles alguna resolución; sustituir por otro el Gobierno de la Nación; sustraer cualquier clase de fuerza armada a la obediencia del Gobierno... La rebel·lió no ha estat derogada pel govern. I cal recordar que el TS decidí eliminar-la de les acusacions als presos polítics catalans. Per tant, la dreta menteix amb total desimboltura. Això sí, els episodis esdevinguts a Alemanya i ara a Brasil mostren que forces armades i cossos policials han de ser vigilats atentament; el feixisme nia a les seues files. I allò que ha passat en altres llocs podria passar també a casa nostra.