dilluns, 30 d’agost del 2010

Rutes per les Comarques Centrals



Des de fa temps, Gandia, immersa als actes commemoratius del centenari del naixement de Francesc de Borja, ve desplegant un programa ambiciós d’activitats culturals. El CEIC Alfons el Vell ha posat el seu gra d’arena publicant els primers exemplars de la col·lecció Rutes, un projecte dissenyat en col·laboració amb diverses entitats de la XIEC. De moment, tenim a les mans La ruta dels clàssics, de Josep A. Gisbert, i Per terres dels Borja, de Santiago La Parra. Els volums seran ben acollits pels viatgers que cerquen una manera distinta de fer turisme, de camejar per les nostres comarques resseguint les petjades de la història i l’art.

Història i art, dos dels ingredients amb què s’han amanit aquestes publicacions. Els autors han intentat conjuminar a parts iguals —cosa ben difícil— erudició i divulgació, redacció literària i notícies de tipus pràctic. El resultat es decanta molt clarament —potser no podia ser d’altra manera— per l’erudició. Les guies proporcionen abundants dades històriques i algunes informacions complementàries sobre rutes, establiments hostalers, gastronomia i horaris de visita als monuments i llocs d’interès. En definitiva, el viatger d’esperit il·lustrat, autòcton o forà —les guies s’han editat també en anglès—, tindrà a l’abast unes eines útils per a explorar terres d’horta i secà (“un passeig des de la platja deserta fins al triomf dels olivars que modelen el paisatge”), antics palaus i monestirs, viles d’orígens medievals i castells encimbellats.

Per terres dels Borja, convida a passejar per Xàtiva, Canals, Albaida, Llombai, València i Gandia. L’autor narra la peripècia vital de diferents personatges emparentats o relacionats amb els papes Calixt III i Alexandre VI: el cardenal Joan Lluís del Milà i Borja, na Maria Enríquez —esposa del II duc de Gandia—, Paolo de San Leocadio, Francesc de Borja... Llurs biografies van resseguint les diferents fites monumentals de les nostres comarques: la Torrassa i l’oratori dels Borja a Canals, la ciutat de Xàtiva, que conserva un dels millors conjunts històrics del País Valencià (amb peces del màxim interès, com les esglésies de Sant Francesc i Sant Pere, la Col·legiata de Santa Maria, l’Almodí, el castell), el palau d’Albaida, que evoca la figura del cardenal Milà. La guia ens desvia cap a València, on edificis emblemàtics com la catedral, l’Estudi General o la seu de les Corts Valencianes també van estar vinculats a la família Borja. La ruta conclou al monestir de Santa Maria de la Valldigna i a Gandia, que conserva dos elements borgians de primera magnitud: la col·legiata i el palau ducal .

Quant a l’altre volum, La ruta dels clàssics, proposa un viatge de dos o tres dies per Gandia, Beniarjó, Dénia, Xaló, Penàguila i Cocentaina. Durant les diferents etapes del viatge, el lector podrà, consultant la guia, rememorar vida i milacres dels nostres clàssics (Ausiàs March, Joanot Martorell, Pere March, Bernat Fenollar, Joan Roís de Corella), i tastar una petita selecció de textos seus. El llibret ajudarà a descobrir, finalment, magnífiques peces del nostre patrimoni històric i artístic: el palau ducal de Gandia, el monestir de Sant Jeroni de Cotalba, el castell de Dénia, el conjunt urbà de Penàguila, el palau comtal de Cocentaina...

(publicat a Espai del Llibre nº 12, Publicacions de les Comarques Centrals Valencianes)

1 comentari:

refelet ha dit...

Molt interessant. Gràcies per divulgar-ho!