dissabte, 14 de desembre del 2013

Mortadelo y Filemón en Xàtiva

Encara cueja l’afer dels xiquets del CEIP Taquígraf Martí que van escridassar el president Fabra, quan aquest visitava l’antic convent de Sant Domènec. «¡Que torne Canal 9!» o «¡Fabra dimissió!», repetia un centenar d’alumnes d’edats compreses entre els 6 i els 12 anys. La Conselleria d’Educació ha obert un expedient informatiu al centre escolar xativí, per a esbrinar si es va respectar l’horari d’esplai. També es vol indagar l’actitud del professorat de guàrdia. Segons el parer de les autoritats educatives, aquest professorat hauria d’haver apartat els menuts de les tanques. La Conselleria sospita que algú podria haver induït els xiquets a protestar. Creu que es podrien haver conculcat els drets dels menors. En fi, tota aquesta història és prou esperpèntica. Si els xiquets hagueren enlairat senyeres i vítols al pas de la comitiva oficial, el passat dia 4, el president Fabra, la ministra Ana Pastor i l’alcalde de la nostra ciutat s’hagueren quedat tan amples. És més, l’estampa de nens victorejant i enarborant banderetes en inauguracions, o durant la vista d’alguna autoritat, és molt habitual. Només cal repassar l’hemeroteca.

Efectivament, el regidor de Seguretat i Recursos Humans de Xàtiva, José Antonio Vidal, podria haver conculcat la normativa sobre protecció de menors; fou encalçat per les càmeres d’alguns mitjans mentre enregistrava, amb el seu telèfon mòbil, imatges dels protestaires. ¡El caçador caçat! ¿Per què gravava els nens? Si pensa fer un ús indegut de les imatges —difondre-les sense respectar el dret a la intimitat dels menors o identificar-los per tal d’amonestar els seus progenitors—, infligirà la legislació vigent. Ja fa temps que les normes són molt estrictes. Als recintes educatius no es poden prendre imatges de menors sense autorització de llurs pares o tutors. Els equips directius dels centres de Primària i Secundària ho tenen molt clar. Els pares han d’autoritzar de manera expressa —amb la firma del corresponent document— l’aparició d’imatges dels seus fills en fotografies i vídeos d’activitats escolars lectives, complementàries o extraescolars organitzades pels centres i difoses a través de pàgines web, films destinats a exhibició pública no comercial i publicacions d’àmbit educatiu. Qualsevol altre ús està prohibit.

A banda de la legalitat o la il·legalitat de l’acció de Vidal —que ja determinaran els tribunals, si s’ha presentat alguna denúncia—, criden l’atenció els comportaments del regidor. Fa temps, vaig escriure una columna titulada El botones Sacarino. Ara, la comparació amb Mortadelo, altre personatge de Francisco Ibáñez, és irresistible. Quan romanen massa temps instal·lats al poder, els polítics acaben creient-se membres d’una casta superior. Alguns regidors de Xàtiva es creuen qui sap què: casa sumptuosa, cotxes potents, telèfons mòbils d’última generació, roba elegant... Determinats personatges arriben a extrems còmics: agarrar un bon rebot, posem per cas, si un guàrdia urbà no es quadra davant d’ells. En fi, un veritable “senyor” no hauria de fer certes coses. El passat dia 4, el regidor Vidal abandonà la comitiva oficial i es dedicà a comeses d’informació que, ultra no ser competència seua, el posaren en un clamorós ridícul. Els treballs de vigilància i seguretat han de ser executats per agents de la guàrdia urbana —sempre que siguen lícits, clar. El regidor xativí féu de Mortadelo. (Potser voldria agradar a algun Filemón.)

Total: les anades i vingudes de tants agents, professionals i aficionats, amagaren un assumpte del màxim interès: la recuperació del convent de Sant Domènec. El conjunt fou declarat BIC en 1982. Tot seguit, s’iniciaren la neteja i els primers estudis per a la seua rehabilitació, que havia afectat fins ara l’església i l’aula capitular. Quedava pendent la restauració del claustre i el refectori. Doncs bé, el president Fabra i la ministra Pastor vingueren el passat dia 4 a inaugurar la restauració de l’ala sud del claustre, enllestida des de fa mesos. Un motiu d’immensa alegria per als xativins amants del seu patrimoni. Però el tancament de RTVV, les fetes del delegat municipal de Seguretat i Recursos Humans i l’expedient informatiu incoat per la Conselleria d’Educació desplaçaren la notícia que hauria d’haver ocupat la primera plana dels informatius locals. Quin joc li haurien donat al dibuixant Francisco Ibáñez les proeses dels congregats a Sant Domènec. Mortadelo y Filemón en Xàtiva, podria haver titulat una de les seues historietes. Definitivament, algunes persones no tenen sentit del ridícul.
 
(publicat a Levante-EMV, el 14/12/2013)