dijous, 28 de febrer del 2008

La Rioja independent

Estava cantat: la recent declaració d’independència de Kosovo, que ha suscitat tota mena de reaccions entre les forces polítiques (a favor i en contra), només ha servit per a embolicar la troca: mentre el govern espanyol s’afanyava a condemnar la declaració, alguns partits nacionalistes la saludaven amb goig, posant de relleu els possibles paral·lelismes entre Kosovo i les nostres nacionalitats peninsulars. En tot aquest embolic, només s’ha dit, però, una veritat: que encara és possible d’exercir el dret d’autodeterminació a la vella Europa.

Fora d’això (de la possibilitat d’exercir aqueix dret), jo no trobe cap paral·lelisme entre Kosovo i les nacionalitats històriques de l’Estat espanyol. El trobaria si la Rioja, posem per cas, fos envaïda per gironins (és un dir) i s’arribés al punt que aquests gironins esdevingueren el noranta per cent de la població riojana. Imaginem, seguint amb la política ficció, que el govern espanyol, temorós que el monestir de San Millán de la Cogolla (bressol de Castella) caigués en mans dels nouvinguts, suprimís l'autonomia de la Rioja i desfermés una campanya de neteja ètnica envers els gironins riojans, de forma que aquests hagueren de demanar ajut internacional, a l’OTAN o a la Unió Europea, per a no ser anihilats...

Doncs bé, bromes a part, cal recordar que això fou exactament el que passà, fa pocs anys, al nou estat balcànic: els serbis desfermaren una campanya de neteja ètnica contra els albanesos de Kosovo. Les escenes de mort, violacions i deportacions en massa eren esfereïdores, molts ho recordaran. Tanmateix, el govern espanyol es nega a reconèixer el nou estat perquè la seua declaració d’independència s’ha fet de forma unilateral (sense l’acord de les parts) i d’esquena a la legalitat internacional. Algú creu que els serbis hagueren accedit de bon grat a la independència kosovar?

La independència del nou estat era una qüestió de força major. Una víctima mai no pot trobar aixopluc i protecció a casa del seu botxí. Jo no trobe, per tant, similituds entre la situació kosovar i la situació catalana o basca. Les comparacions les ha propiciades, en tot cas, l’actitud del govern espanyol. Jo no voldria una independència com la kosovar. El nou estat serà una república inviable. Estarà permanentment amenaçada. Les tropes estrangeres s’hi hauran de perpetuar. Sense la protecció internacional, Kosovo no podria durar ni un minut. En realitat, posats a elegir, jo preferiria una independència com la de les repúbliques bàltiques.

1 comentari:

Anònim ha dit...

No sigues tan serio home, apunta't al Penjoll!!

http://www.elpenjoll.blogspot.com/

elpenjoll@gmail.com