
Vicente Galbis, a hores d’ara ja jubilat, explicava fa uns anys, durant la presentació del II Congrés d'Estudis de la Vall d’Albaida, que la nostra economia tradicional estava abocada a la crisi irremeiable; de cap manera anava a poder competir amb la dels països emergents, que inicien llurs processos d’industrialització amb sectors com el tèxtil (tal com férem nosaltres a les darreries del segle XIX). Llurs costos de producció —sobretot en mà d’obra— són ínfims. Vicent Galbis recordava que els països desenvolupats depenen cada vegada menys del sector secundari i aposten bona part de la seua activitat econòmica al terciari, a empreses dedicades a l’activitat financera i a la distribució, a empreses que creen valor afegit: innovació, disseny, serveis de qualitat... L’economista vaticinava que només el sector terciari podia recuperar l’activitat de les nostres comarques i assegurar el benestar dels seus habitants.
A la present obra, una introducció del professor Jordán Galduf, catedràtic d’Economia Aplicada i Teoria Econòmica de la Universitat de València, analitza diferents treballs de Vicente Galbis, començant per un primer text acadèmic inèdit escrit durant el seu doctorat a Wisconsin, un estudi de macroeconomia que estava a l’altura dels textos coetanis que feien servir a casa nostra els estudiants universitaris. Galbis analitzava els mecanismes que conduïen a un model de plena ocupació i els obstacles que impedien el seu correcte funcionament. Tot seguit, el llibre recull altres articles de l’autor: “Polítiques monetàries i de taxa de canvi en una economia oberta petita” (1975); “Intermediació financera i creixement econòmic en països menys desenvolupats: un enfocament teòric” (1977); “Diners, inversió i creixement a l’Amèrica Llatina, 1961-1973” (1979); “Inflació i polítiques de taxes d’interès a l’Amèrica Llatina, 1967-76”; “Inflación: la experiencia Latinoamericana, 1970-79” (1982); “Economías pequeñas y abiertas: estrategias comparadas” (1992); “Experiencia de cinco países en desarrollo con sistemas interbancarios de tipo de cambio flotante” (1993); “Convertibilitat de divises i el Fons: revisió i pronòstic” (1996); “Experiències de liberalització del compte de capital en països industrialitzats” (1995). En resum: tenim al davant una obra diferent en un context dominat completament per la literatura, la Lingüística i les Ciències Socials.
GALBIS, Vicente. Equilibrio y eficiencia económica: selección de artículos de economía. A cura d’Emili Casanova. Denes Editorial. 2009.
(publicat a Espai del Llibre nº 12, Publicacions de les Comarques Centrals Valencianes)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada