dissabte, 13 de desembre del 2008

Els cinc milions

Hom tindria dificultats per a trobar a l’argumentari del PP el significat exacte de la frase «a casa, encara que siguen pedres». La pronunciava l’àvia d’Alfonso Rus i la pronuncià ell mateix, durant el ple del passat dia 5, abans de felicitar-se per l’ajuda de 5 milions d’euros que el pla del Govern d’Espanya ha adjudicat a la capital de la Costera. Potser la va utilitzar perquè volia sortir-se del guió del seu partit. L’alcalde de Xàtiva insistí que el pla dissenyat pel Govern socialista és una idea brillant i que «como es buena para la ciudad, tengo que alegrarme», bé que de seguida s’apressà a trobar-li tota mena de traves.

Que si és «un quiero y no puedo», que si els projectes han d’estar «antes del 15 de enero y los pueblos pequeños no podrán», que si «los planos los pagan los ayuntamientos», que és un pla sense criteri «para crear 200.000 puestos de trabajo cuando este mes se perderán 300.000», que si «las obras tienen que estar contratadas antes de abril», que s’han d’acabar en vuit mesos i «conociendo a los constructores... que dicen un año y se pasan cuatro...». En definitiva, «que agradecemos el plan, pero es un desastre y está mal planteado».

«I què posa la Generalitat del PP?», li preguntaren des de l’oposició. «Camps sí que lo hizo bien hace dos años. Dio a cada pueblo 450.000 euros para gastarlos en dos ejercicios, sin tener en cuenta si eran pequeños o grandes», afirmà l’edil. Des del Bloc li recordaren que Xàtiva rebrà 5 milions d’euros en un any, mentre que aquells 450.000 euros eren a rebre en quatre, cosa que obligà els ajuntaments a endeutar-se i a pagar interessos. «Menudo plan fue ése!», rematà Cristina Súñer, que, a més, recordà que el Consell destinarà el 85% del seu pressupost del 2009 a «saraus, ‘picaetes’ i Fórmula 1; a Xàtiva, destinarà 50.000 euros per a un centre de salut i 2 milions per a la plaça de bous. Això és rigor, senyor alcalde».

El portaveu del PSOE, Roger Cerdà, que havia promogut el debat amb una moció, digué a Rus: «Ara no és moment de criticar un pla que porta a Xàtiva 5 milions d’euros». I tot seguit, afegí: «Comprenc que a vostè li coste haver d’aprovar aquesta moció, però és el que hi ha; és Zapatero, i no Camps, qui permetrà d'invertir quasi mil milions de pessetes a Xàtiva en una any». I quant a la necessitat de certificar el final de les obres en vuit mesos, la portaveu del Bloc va dir: «Si veuen que no van a arribar a temps, sempre poden firmar abans d’acabar l’obra; ja tenen experiència». «Pero eso es ilegal», li contestà Rus. «Doncs la certificació de les obres a la plaça de la Seu es firmà abans d’estar acabats els treballs, no se’n recorda?».