dilluns, 8 de desembre del 2008

«A casa, encara que siguen pedres»

Quan estava a l’oposició, Rus s’afartà de dir als socialistes que, des de l’Ajuntament, es podien fer polítiques actives per a crear ocupació. Ara ja sabem quines eren aqueixes polítiques: afavorir els empresaris de la rajola i promoure el clientelisme. Les perspectives, però, no són bones per a cap de les dues activitats. La rajola ha entrat en la fase d’estancament que tots coneixem. El clientelisme (col·locar en càrrecs i ocupacions públiques militants del partit i persones afins) tampoc no té un futur massa prometedor, perquè infla molt la despesa corrent de l’Ajuntament. Quan les arques municipals estan sanejades, pagar la nòmina de funcionaris i recomanats només té l’inconvenient que s’han de minorar altres partides —la d’inversions per exemple—. Però ara la caixa està buida; l’Ajuntament ha experimentat una dràstica davallada d’ingressos i necessita urgentment que augmente la sol·licitud de llicències. Fonts que prefereixen romandre a l’anonimat afirmen que els calaixos de l’actual interventora municipal podrien guardar factures sense correspondència amb cap partida pressupostària —que no poden ser abonades sense autorització expressa de l’alcaldia— per valor d’uns 400.000 euros. I falta saber quantes factures semblants hi haurà als calaixos de l’alcalde. Entre els treballadors de la brigada municipal s’escampa el desassossec. Ignoren si podran cobrar les hores extraordinàries. I la cosa va per a llarg: empresaris de la construcció han afirmat off the record que hi ha, a Xàtiva, uns 1.000 habitatges buits a l’espera de comprador. No seria estrany, per tant, que l’Ajuntament tirés mà dels diners obtinguts per la venda de sòl públic —que, segons unes sentències recents, s’haurien de destinar preferentment a construcció d’habitatges protegits— per tal d’alleugerir la situació d’angúnia econòmica en què es troba immersa la corporació. I clar, en vista d’aquest panorama, crida l’atenció la sortida de l’alcalde en conèixer el fons d’inversió local aprovat pel govern central. «A casa, encara que siguen pedres», va dir referint-se als cinc milions d’euros que li han tocat a la capital de la Costera. Geni i figura! Esperem que abandone els seus costums, si més no per una vegada, i no es gaste aquestes “pedres” en bajanades.

8 comentaris:

Vicent Terol ha dit...

El problema -o un dels problemes- és que les bajanades li garanteixen l'èxit electoral. Com el Govern de la Generalitat, la política d'escaparates sembla ser efectiva. Es tracta d'unflar l'absurd ego local.

Ximo ha dit...

Sí, efectivament. Fins ara, la política d'aparadors ha donat rèdits electorals. També els ha donat als socialistes (amb les Exposicions Universals de Sevilla i Saragossa, les Olímpiades de Barcelona...). Esperem que, en el nostre cas, s'acomplisca la dita: "Ni bé ni mal que cent anys dure".

Anònim ha dit...

Ahir, el Levante explicava que una de les finalitats de la modificació del PGOU que s'aprovà al ple del passat dia 5 (amb els vots en contra de l'oposició) és precisament permetre que els diners procedents dels prèstecs que es veié obligat a subscriure Rus, com a conseqüència de les sentències, es puguen destinar a allò que la majoria municipal considere més oportú. A destacar el somriure cínic de Parra, mentre feia aquestes afirmacions.

Ximo ha dit...

Sí, l'Ajuntament es gastà a les fontetes de les rotondes els diners que havia obtingut de la venda de sòl públic, i els tribunals van sentenciar que, d'acord amb allò que establia el PGOU ara modificat, aqueixos diners havien de revertir-se a les arques municipals i destinar-se a VPO.
I avui, el mateix mitjà informa sobre la manca de liquiditat de l'Ajuntament i sobre els problemes per a fer front a factures pendents. Pel que sembla, la corporació municipal haurà de recórrer novament a les pòlisses de crèdit.

Anònim ha dit...

Una de les coses a destacar del passat plenari, es que l'Alcalde no va fer cap acudit ni intervenció digna de promoure la rialla dels presents.
Va ser un plenari, llarg i soporífer, on les intervencions es fan cap a una paret fofa, que no es destorba en rebatre i debatre arguments, aprofitant cadascuna de les intervencions per apel·lar contra el PSOE, ZP i poca cosa mes.
La ineptitud de l'Alcalde per moderar el debat es clamorosa, o no?. Per que en realitat no hi ha un debat, hi ha un intercanvi d'intervencions entre els portaveus el PSOE i BLOC i el propi Alcalde, que inexplicablement coarta la intervenció del seu propi portaveu i de tots els seus regidors en el seu favor, impedint l'ús de la paraula a tots i cadascun dels representants del seu partit.

Anònim ha dit...

Coarta la intervenció del seu portanveu i de la resta dels seus regidors menys una, la senyoreta Masip, que com té un parell de… es permet fer el que li dóna la gana. I així li va, políticament parlant, afegiria jo.

Ximo ha dit...

Totes les coses tenen la seua explicació: l’alcalde és un “outsider” de la política. Ell mateix va dir en alguna ocasió, fa molts anys, que si el PSOE li hagués ofert un bon lloc s’hi hauria afiliat. De fet, va transitar per diferents formacions abans de recalar definitivament al PP (va encapçalar fins i tot una candidatura independent). Els populars estan encantats amb el seu carisma electoral, però temen més que a una tronada la seua intemperància verbal i les seues sortides de mare. És un personatge molt difícil de controlar. Per això, a la Diputació, no el deixen parlar. Dirigeix els debats, però no parla. D’açò, ja se n’encarrega el portaveu, Vicente Ferrer. I clar, quan Rus està a Xàtiva, parla pels descosits; als plens municipals, no deixa que intervinga ningú dels seus (llevat, naturalment, de la senyora Masip). Sembla que Rus ha comentat a gent de confiança: «Allà no em deixen parlar, però ací puc dir el que vulga».

Anònim ha dit...

XIMO JA TÉ QUI LI ESCRIGA, I NO LI PASSA COM AL GENERAL DE G.MARQUEZ.