divendres, 27 de febrer del 2015

Precampanya electoral

Les circumstàncies que han voltat la inauguració del Museu de Belles Arts de Xàtiva criden l’atenció. És sorprenent, posem per cas, l’escassa difusió donada a l’acte, si la comparem amb la desplegada en 2007, amb motiu de la gran exposició Lux Mundi, de La Llum de les Imatges. Dic açò, perquè sembla que alguns membres del govern municipal xativí esperaven més assistència de públic. No es poden queixar; la placeta Arquebisbe Mayoral estava plena de gom a gom. Això sí, les persones presents hagueren de suportar els “fums” dels polítics. Allò més lògic és que les autoritats hagueren fet els parlaments al carrer, sobre un estrat. Sembla, però, que el President de la Generalitat descartà aqueixa opció; té pànic a les xiulades. Total, allà tens tota la caterva de polítics (Alberto Fabra, la consellera Maria José Català, diversos alts càrrecs del seu departament, Alfonso Rus, tots els alcaldes peperos de la rodalia, regidors, convidats d’honor...) que es van clavar dins la Casa de l’Ensenyança a fer els parlaments i el recorregut protocol·laris. Mentrestant, la plebs hagué d’esperar al carrer. Podríem dir que el pecat va fer forat (el pecado llevó la penitencia, diuen els castellans), perquè alguns dels assistents a la inauguració només volien el llibre que regalava l’Ajuntament —tan aviat com es feren amb un exemplar, marxaren a casa.

Altra circumstància que ha marcat la inauguració és la proximitat de les eleccions municipals. De fet, dues formacions, Compromís i Esquerra Unida, van anunciar que no assistirien a l’acte. I és que, quan es tracta de dosificar mil·limètricament els terminis d’inauguració d’equipaments poc abans de les cites electorals, sense incomplir la llei, l’alcalde ha esdevingut un veritable especialista —són molts anys de pràctica. El Museu de Belles Arts s’hauria d’haver obert fa mesos, però Rus ha anat al·legant diferents excuses per a endarrerir l’obertura: problemes de trasllat, obres de pavimentat de la plaça Arquebisbe Mayoral... No és l’única estratagema de precampanya; aquests dies, s’estan pavimentant nombroses vies de la ciutat. Molts ciutadans fan broma: «Hauríem d’estar en precampanya electoral perpètua; així sempre tindríem arreglats els carrers.» En fi, els additaments que han acompanyat l’estrena del nou equipament cultural han enterbolit una mica la transcendència de la fita. Ara bé, s’ha de destacar la importància de comptar amb un dels museus més importants del País Valencià. L’alcalde —més d’u ho trobarà sorprenent—  va reconèixer, durant el seu discurs, que el museu s’ha aconseguit gràcies a la suma d’esforços de vàries corporacions municipals. Quant al contingut del nou espai, ja en parlarem altre dia.
 
(Publicat a Levante-EMV, el 27/02/2015)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hui he visitat el Museu de Belles Arts i m'ha agradat: una bona mostra en un edifici interessant. Després he vistat l'Almodí (una vegada més) i m'ha vingut al cap allò de "despullar un sant per a vestir-ne un altre". Esperem que siga tan sols un impàs i que més prompte que tard l'Alomdí siga un bon museu d'arqueologia, o millor, un museu que explique la riquíssima història de la ciutat de Xàtiva. Per exemple, fa un poquet de mal veure una peça única al món com és la pica àrab sense el tractament que es mereix o els buits a de les parets del patí de l'Almodí, per a mi un dels espais més bonics de Xàtiva.

Ximo ha dit...

Jo trobe que s’han traslladat al nou espai alguns elements —la creu, posem per cas— que potser estarien millor a l’anterior emplaçament. De tota manera, d’acord amb les notícies que s’han publicat setmanes enrere, podem esperar que arriben noves peces a l’Almodí. Com anuncie en el post, estic preparant un article en què reflexionaré sobre aquestes qüestions. No tinc pressa, perquè vull escoltar les opinions d’amics que em mereixen solvència. Quant al teu comenari, el compartisc en bona mesura.