dimarts, 29 de juliol del 2014

Pazar: bir ticaret masali

El tercer cicle de Cinema d'Estiu organitzat per l'Associació  d'Amics de la Costera, amb projecció de pel·lícules en versió original subtitulades en valencià, continua celebrant-se al Polisportiu de Novetlè. Aquest dimecres 30 de juliol, a les 21.45 h, es projectarà Pazar: bir ticaret masali, comèdia que conta les peripècies d'un mercader ple d'idees per a negociar en un espai de frontera.
 
L'entrada és gratuïta per a tots els públics. Com sempre, el bar del Polisportiu estarà obert. Es pot dur l'entrepà o comprar-lo al bar, junt amb qualsevol beguda.
 
Pazar: bir ticaret masali (El mercat: un relat de comerç)
Any: 2008
País: Turquia
Director: Ben Hopkins
Actors: Tayanç Ayaydin, Genco Erkal

 
Comentari: Mihram (Tayanç Ayaydin), el protagonista, viu del mercat irregular i té sempre grans expectatives, però es mou en un món on predomina l'obtenció del guany immediat. La trama se situa  en la frontera entre Turquia i Azerbaidjan. Pazar mostra els mètodes enginyosos al marge de la llei que s’han de fer servir per a sobreviure en aquestes condicions geogràfiques i econòmiques. Però és una il·legalitat que s'ha de mirar amb benevolència. Res té a veure amb corrupcions que ens cauen més properes. Mihram és l'antiheroi d'un món d'economia globalitzada que es maneja en aquest context amb els mateixos mètodes còmics que utilitzava la picaresca que tantes obres mestres literàries (el Lazarillo de Tormes, les novel·les de Dickens, ...) o cinematogràfiques (Charles Chaplin , per exemple) ha produït. D'aquesta pel·lícula (premiada en diversos festivals), destaca un aspecte que, probablement, ens passaria desapercebut: el director, Ben Hopkins, és anglès.