dimecres, 18 de maig del 2011

A qui no vol brou, tassa plena!

La gent de la meua edat sempre ha cregut que era mala cosa posar-li adjectius a la democràcia. Aquesta creença provenia de la mala experiència viscuda amb la “democràcia orgànica” franquista, durant la nostra joventut. Tanmateix, el mot “democràcia” necessita adjectius, igual que el nom de pila necessita cognoms. Altrament, no sabem de qui o de què parlem. Agranades pel vent de la història les denominades “democràcies populars”, ara mateix el model democràtic per antonomàsia és el liberal, vigent a tots els països occidentals. D’aquest model, sempre s’ha dit que era el millor dels possibles. El problema és que la democràcia liberal fa aigües pertot arreu. En acabar la Segona Guerra Mundial, els socialdemòcrates havien aconseguit d’encabir al seu si l’Estat del Benestar. Arran de la darrera crisi, però, assistim a la lenta demolició dels pilars del benestar: els sistemes públics de salut, les pensions dignes, els drets dels treballadors...

En aquest context, Rodríguez Zapatero cometé errors que salten als ulls: ajornar el diagnòstic de la crisi per motius electorals, incomplir el seu programa, prendre mesures que desprès ha hagut de rectificar, plegar-se en excés als poders globals (ha obviat qualsevol mesura contra el gran capital i els especuladors, i ha carregat el pes de l’ajust sobre els treballadors). El problema és que la democràcia liberal mai no s’enfrontarà —per raons òbvies— amb els poders capitalistes globals. Així que els pocs partits socialdemòcrates europeus que encara tenen responsabilitats de govern es troben davant d’un dilema diabòlic: si es pleguen als dictats del mercat, perden el suport de les seues bases socials; si es revolten contra ell, s’arrisquen a represàlies. (Cal recordar que els estats europeus hegemònics estan governats per la dreta.)


Sumades totes aquestes circumstàncies, tots els sondejos preveien una patinada socialista a les eleccions del pròxim dia 22. Amb l’aparició del Moviment 15-M, la patinada pot esdevenir un veritable naufragi. Aquest moviment, sobre la composició del qual ja ha parlat Xavi Aliaga, també ha fet ús dels adjectius; reivindica la “democràcia real”, sense concretar-ne de moment, més enllà d’algunes reivindicacions perfectament assumibles, quins serien els seus trets definitoris. L’experiència dels darrers comicis mostra que l’abstenció sol castigar més durament l’esquerra que la dreta. Els portaveus de les concentracions de protesta, que estan escampant-se per tota la pell de brau, han donat la consigna d’abstenir-se o votar a partits minoritaris. Tant de bo es materialitzés la segona part de la crida. Altrament, el triomf del PP serà aclaparador. A qui no vol brou, tassa plena! Objectivament, aquestes concentracions perjudiquen els socialistes, que centraven tots els seus esforços electorals en atreure els indiferents i els defraudats.

9 comentaris:

Ximo ha dit...

No sé en que pot consistir el problema, Alejandro. Com veus, jo he pogut penjar aquest comentari sense cap dificultat.

Alejandro VI ha dit...

Gracias. Probando.

Alejandro VI ha dit...

Paradojas de la vida, los grupos antiglobalización autodenominados “antisistema” (parece que desde el punto de vista de la frustración personal) han nacido y crecido precisamente gracias a Internet. Mucho se insiste en que es una concentración espontánea, esta ilegal de la Puerta del Sol a la que Rubalcaba no piensa desalojar para no “crear problemas”, a dos días de la jornada de reflexión. Parece que su sitio natural a la puerta de la Moncloa no acaba de convencer a los organizadores. Mucha indignación por parte de TVE que ofrece una desmesurada cobertura del macro botellón de apenas 2000 personas en comparación de la que niegan sistemáticamente a otros eventos y que evitaré comentar por no desviar el tema de Ximo.

Tras un vistazo al pequeño panfleto que enarbolan y tras comprobar que los manifestantes, esa generación que dice ser la mejor formada de la historia de España, ni siquiera se han leído el famoso libro de Hessel, solo cabe comentar, con tristeza y resignación, que los autores intelectuales de DEMOCRACIA REAL YA son un patético producto televisivo, como refleja perfectamente el lenguaje, la forma, el mensaje de sus ideas. Ni una sola es original ni elaborada pero todas conservan el regusto hortera de los tele filósofos del siglo XXI, como Eva Hache o el inefable Nacho Escolar, que vaticinan la llegada de la tercera republica como consecuencia de la manifestación de los “vagabundo-fashion” (perro-flauta, les llaman algunos). Inconformistas estos que parecen muy conformes con los tópicos de la izquierda corriente y moliente.
Desde la prohibición de los rescates bancarios permitiendo la quiebra total del sistema financiero, hasta la manida reducción de los asesores en las administraciones, otro clásico de los mediáticos reclaman no sin razón pero sí sin sentido. Por supuesto todo ello aderezado con el llamamiento a incrementar el gasto "social" y a bajar el sueldo a los políticos, mantras de cualquier demagogo audiovisual que se precie. Uno esperaría que, al menos, los indignados cargasen con El Manifiesto Comunista en la mochila. Pero resulta que a lo sumo llevan el Teleprograma. Se nos han sublevado los hijos del zapping. De ahí esa mezcla de reivindicaciones contradictorias, reflejo de la empanada mental que arrastran sus redactores.
Mayo del 68 se acabó justo el día que comenzaban las vacaciones de verano, cuando los papás dejaron de remitir el talón mensual a París y los insobornables revolucionarios no les quedó más remedio que volver a casa. Algo parecido ocurrirá aquí. Al próximo capítulo de Física o Química, no queda un alma en la plaza.
Sin más, quedo a la espera del rescate económico.

Ximo ha dit...

Alejandro, el teu comentari planteja diverses paradoxes. Passaré a enumerar-ne només tres:

Dius que la concentració de Puerta del Sol és il·legal, sense advertir que els concentrats protesten, en definitiva, perquè els conceptes d’il·legalitat i legalitat són tan constrictius que estan ofegant la democràcia. Reivindiquen una democràcia més participativa.

Dius que Rubalcaba no pensa desallotjar la concentració, sense recordar que uns dies abans havia estat desallotjada una quantitat menor de concentrats, i Rubalcaba i la delegada del Govern hagueren de patir crítiques ferotges per utilitzar la força contra persones pacífiques.

Dius que la gent del Moviment 15-M és antisistema i, tot seguit, afegeixes allò que tothom sap: que moltes de les seues reivindicacions podrien ser acceptades sense problemes fins i tot pel mateix fill de Fabra.

I així successivament.

Salut!

Alejandro VI ha dit...

De nuevo, tras subir un comentario, no aparece reflejado. Desisto.

Ximo ha dit...

Et puc assegurar que no hi ha cap censura per part meua. Ha de ser un problema informàtic que desconec. I aprofite per a fer el següent comentari marginal.

Fa uns dies, desoint el consell dels qui saben (si una cosa funciona, no la toques) em vaig instal·lar les ultimíssimes versions de l'Explorer i del Mozilla. Doncs bé, vaig haver de restaurar el sistema i tornar a les anteriors versions dels navegadors perquè el meu blog i altre en què participe funcionaven com el cul amb les últimes versions.

El problema és que ara tampoc no funcionen bé les coses. ¿Serà la revenja de la xarxa per no voler acceptar els "avantatges" del progrés?

Ximo ha dit...

Procedisc a publicar el comentari que Alejandro VI no ha pogut penjar per motius que, com ja s'ha dit, em són completament desconeguts. L'havia rebut, això sí, entre els avisos que m'envia Blogger al meu correu electrònic-

Simplemente una puntualización al habitual ?comentario de texto? al que se someten mis opiniones nada más ser colgadas en este blog.

Quizás cabria especificar que es lo que entendemos exactamente por ?Paradoja?, o pudiera ser que no significara lo mismo que ?Paradoxa?, en valenciano, dado que tal y como utilizas el sustantivo respecto a puntos concretos de mi mensaje, dudo realmente de mis conocimientos filológicos, bastante paupérrimos de por sí.

En ningún momento pretendo dar opinión personal cuando califico de ilegal la sentada de Sol. Lo es sencillamente por que está fuera de la ley. Independientemente de lo que reclamen sus integrantes y de que algunos opinen que es moralmente aceptable. No comprendo por tanto como en este párrafo puedes observar paradoja alguna por mi parte, ya que simplemente describo la situación y no doy mi punto de vista sobre, por ejemplo, lo ?realmente democrático? que puede ser colapsar varias calles durante una semana. (Por ejemplo, digo)

Lo mismo ocurre en tu segunda referencia. Lo paradójico será en todo caso la actuación gubernamental. Hubo un intento de desalojo a principios de semana -como bien dices- y al menos hasta esta noche a las 12, el pato hinchable de Leo Bassi podrá continuar mirando hacia el despacho de Aguirre. ?parece que hay quien sí manifiesta un color político más concreto- Vuelvo a retratar una situación dada.

Y en tercer lugar, el tachar a los del 15-M de antisistema es una generalización gratuita que en absoluto pretendía sentar cátedra, pero sí es ?paradójico? encontrar a muchos de ellos en esta concentración. Por otra parte, comunicarte que mi opinión sobre el tema no ha variado tras comprobar que Fabra comparte las inquietudes de estos chicos. No se si a ti te ha servido para reafirmar tu postura. Espero que no.

Y así sucesivamente.

Pero por no desviar el efímero tema que nos ocupa, centrémonos en una consigna que comentas respecto a no votar partidos grandes y dirigir el voto hacia las minorías, aspecto este el que parece más de tu agrado. Paradójicamente ?con perdón- contrasta con la idea principal de que para garantizar la neutralidad política de este movimiento ciudadano no se aceptará la adhesión directa de ningún partido político o sindicato. Esto no es más que otro ingrediente de la empanada mental que, junto a la presencia de Ynestrillas en la ?manifa? quizás pueda descolocar a más de uno. Sobre todo teniendo en cuenta que partidos minoritarios con representación solo pueden contarse desde la izquierda y/o el nacionalismo regional. Y vuelve a ser paradójico, a la vez que un ejercicio precioso de simbiosis, observar como de forma tanto individual, como colectiva, -solo hay que ver a IU-, las diversas opciones políticas de izquierdas van identificándose cada día más con la plebe vociferante.
Muy paradójico todo, como el no mentar para nada al gasto que supone un ejercito en países lejanos donde a nadie de la puerta del Sol se le ha perdido nada, o el no aludir en ningún momento al ?bi-sindicalismo?. Estaremos atentos al tema las próximas horas.

Alejandro VI

Alejandro VI ha dit...

Muchas gracias, Ximo. Huelga comentar que en ningún momento he pensado que haya podido haber censura por tu parte. Ni aquí, ni en ningún ambito de tu entorno. El pueblo es pequeño, nos conocemos todos. Salud.

Alejandro VI ha dit...

Puerta del Sol en directo:

http://www.soltv.tv/soltv/index.html

Plaza de Cataluña en directo:

http://acampadabcn.org/en-directo/