A la serra de Loarre, al nord-oest d’Osca, s’alça el castell romànic millor conservat d’Europa. Des de la seua posició custodiava tota la plana de la Foia d’Osca, quan aquesta encara romania en mans musulmanes (es vigilava sobretot Bolea, principal plaça islàmica, que controlava les riques terres agrícoles de la plana). La fortalesa de Loarre, que recolza sobre un turó de roca calcària, està voltada d’una muralla reforçada per torrasses. L’emplaçament suposava un gran avantatge defensiu: els seus fonaments no podien ser minats (tàctica habitual al setge de castells, consistent a construir túnels sota els murs, per tal d’enfonsar-los i obrir escletxes per on assaltar-los).
El conjunt es manté en bon estat de conservació (només les dependències de l’antic castell de Sanç III de Navarra estan més deteriorades). Hi destaca la petita capella de l’entrada, amb una acústica magnífica, i la majestuosa església, amb una cúpula poc habitual a l’estil romànic. El primer castell fou construït al segle XI por ordes de Sanç III, com avantguarda contra territori islàmic. Posteriorment fou ampliat per Sanç Ramírez, que hi fundà un monestir. Loarre adoptà llavors el seu aspecte actual. Durant el segle XII, la zona deixà de ser fronterera i el castell perdé la seua funció d’avançada.
Al segle XV, després del Compromís de Casp, fou escenari, però, de la rebel·lió del comte d'Urgell; Anton de Luna i Xèrica, seguidor seu, hi fou encerclat per les hosts de Ferran d’Antequera. El final del setge, a començaments de 1414, sufocà definitivament la revolta. Al segle XV, la població que vivia als peus del castell es traslladà a l’actual vila de Loarre (per a edificar la qual, s’havien utilitzat materials procedents del castell). Loarre també fou escenari del film El regne dels cels (Kingdom of Heaven) de Ridley Scott, protagonitzat, entre d’altres, per Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson i Jeremy Irons. Els habitants de la vila participaren com a extres al rodatge del film. A més d’aquesta circumstància, els verals que envolten la fortalesa i la proximitat dels Mallos (d’Agüero i Riglos) atrauen multitud de viatgers, excursionistes i amants de la història i la natura.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada