dimecres, 30 d’octubre del 2024

La incompetència de Mazón

Els efectes de la gota freda, que els meteoròlegs anomenen DANA (depressió aïllada a nivells alts), han estat devastadors, tant a nivell personal com material. Mentre escric aquestes línies, el nombre de morts causats pel fenomen ja puja a 95 —92 dels quals al País València. Només en una residència inundada de Paiporta han mort 5 ancians. Fan feredat les xifres d'aquesta vila de l'Horta Sud; la meitat dels morts valencians hi vivia. I el nombre global de víctimes de la DANA pot augmentar. En tota catàstrofe natural hi ha elements imponderables, però vivim en el segle XXI. Les eines per a efectuar prediccions meteorològiques han arribat a un nivell elevat de sofisticació, cosa que permet fer pronòstics amb molta precisió. D'altra banda, les societats modernes solen estar dotades de serveis d'emergències. Tot plegat posa a l'abast dels governants instruments per a gestionar les crisis. A hores d'ara és possible de pal·liar al màxim els danys de les catàstrofes naturals. Només cal observar com aquestes no solen afectar de la mateixa manera els països pobres i els desenvolupats. Les conseqüències solen ser més negatives en els pobres.

Després del succeït aquest dimarts a casa nostra, és ben legítim preguntar-se si els nostres governants han gestionat adequadament la crisi patida, si el nostre país pertany al grup dels avançats o al dels subdesenvolupats. No sembla, almenys des del punt de vista de la governança, que estiga entre els països capdavanters. Ja han començat a proliferar les crítiques a la gestió de Mazón. ¿Estan justificades? Jo crec que de vegades no cal opinar. Amb l'exposició de les dades concises n'hi ha prou perquè cadascú traga les seues conclusions. Un element fonamental per a gestionar una amenaça són les alertes primerenques. Anem, doncs, amb la cronologia dels fets. Des del dijous 24, l'AEMET ja havia llançat les seues primeres alertes. Advertia del que podia passar al País Valencià. La Generalitat Valenciana no té agència meteorològica pròpia. (Altres comunitats autònomes, com Catalunya, amb METEOCAT, o Andalusia, amb ANDALMET, sí en tenen.) Per tant, la Generalitat ha d'atendre les indicacions de l'agència estatal. Aquesta, dimarts a les 07.31 h, elevà a nivell roig l'alerta per a la província de València. ¿Se n'assabentà el govern?

L'AEMET havia avisat que ningú no es desplacés en cotxe per algunes comarques llevat de necessitat extrema, perquè s'esperaven pluges superiors als 100 litres per m2. A les 12.00 h, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer avisà que l'aigua d'alguns barrancs estava vessant. A les 13.00 h, Mazón digué que tot estava sota control i que, a partir de les 18.00, ja no plouria (el vídeo amb les declaracions es penjà a les xarxes, però posteriorment seria esborrat). A les 15.00, la Generalitat decretà el nivell 2 per a les comarques de Requena, Utiel i la Plana. A les 18.00, el vessament dels barrancs arribà a les comarques de la Ribera, la Foia de Bunyol i la Safor. A les 19.17, la Generalitat decretà nivell 2 per a tota la província de València. Mentre, moltes poblacions ja estaven inundades. A les 19.30, saltaren les primeres notícies de morts. A les 20.30, el primer missatge d'alerta arribà als mòbils —no a tots, perquè ja hi havia zones sense cobertura telefònica. A les 20.36, es demanà la intervenció de la UME. (En prendre possessió de la presidència, Mazón suprimí la Unitat d'Emergències que havia creat el govern del Botànic.)

A les 23.00 h, es van col·lapsar les línies d'emergència. Algú ha denominat açò cronologia d'una incompetència. Però continuem. Dimecres, a les 00.40 h, va reaparèixer Mazón per a dir que hi havia morts sense confirmar i que les coses estaven mal. ¡Gran descobriment! A les 07.00, nou missatge d'alerta als mòbils demanant de no desplaçar-se en cotxe, quan ja eren alguns milers els vehicles inutilitzats o immobilitzats en diversos punts de la xarxa viària. No s'ordenaren evacuacions, ni es va prohibir circular, ni es demanà que es tancaren totes les activitats excepte les essencials. Alguns dels morts seran treballadors que acudiren als seus llocs de treball, perquè la Generalitat no havia suspès la jornada laboral. (També caldria parlar de la falta d'escrúpols de molts empresaris.) Els ciutadans esperem que els governs ens faciliten la vida, que solucionen problemes, que gestionen adequadament les crisis... Si no, ¿per a què necessitem governs? Hem patit una desgràcia, però també incompetència i negligència. El canvi climàtic i un món càlid provocaran gotes fredes més freqüents i pluges més torrencials. Però Mazón haurà dimitit, ¿no? ¡Ha!