dilluns, 2 de desembre del 2013

¿De qui és la culpa?

A poc a poc, va imposant-se, a l’hora d’adjudicar culpes pel tancament de la RTVV, la teoria de les tres bandes. La culpa estaria repartida entre els polítics que ens governen, els treballadors de l’ens i el poble valencià. No sé. Jo crec que el 90% de la responsabilitat és exclusiva dels polítics (l’altre 10% correspondria a una part dels treballadors de la corporació). El poble valencià —dit així, en abstracte— no pinta fava en el fiasco de Canal 9. Per a començar, ¿és correcte parlar de poble, en referir-nos als receptors potencials d’un canal de televisió? Crec que no; és millor parlar d’audiència. Faig aquesta observació perquè algunes persones han ficat de relleu, aquests últims dies, que sectors importants del “poble valencià” (el progressista, el valencianista) havien donat l’esquena a Canal 9 des de feia temps.

En fi, un mitjà no s’afona perquè la progressia li gire l’esquena. S’afona quan perd audiència. Això és el que li ha passat, exactament, a RTVV. I és el que li podria passar a TVE. Programes com Informe Semanal, que s’ha mantingut a la graella 40 anys, corren el risc de desaparèixer. ¿Per què? Perquè perden audiència a causa de la manipulació a què són sotmesos pels seus responsables, designats, a la seua vegada, pels actuals governants del PP. Durant molts anys, el sector nacionalista de la societat valenciana no havia estat capaç de superar ni tan sols la barrera electoral del 5% que marca l’Estatut d’Autonomia. ¿Com se li podria adjudicar cap quota de culpabilitat en el desastre de Canal 9? Durant bona part de la seua existència, la programació de RTVV s’ha dirigit a una franja de receptors potencials molt concreta que no tenia res a veure ni amb la progressia ni amb la intel·lectualitat.

Una programació de caire popular però més digna hauria aconseguit dos o tres bons objectius: vertebrar el país, normalitzar la llengua, informar i entretenir els televidents, elevar el seu nivell... Pràcticament no s’ha aconseguit cap d’aquests objectius. ¿Per culpa de qui? ¿Meua, per no veure els telediaris de Canal 9? Home, s’hauria de pensar que u vol escoltar les notícies d’un canal fiable; altra cosa seria masoquisme pur i dur. En  definitiva, no se li ha de donar massa voltes a l’assumpte: RTVV no ha estat capaç de fidelitzar ni l’audiència més popular, a la qual semblava dirigir-se prioritàriament. Aquesta incapacitat, una gestió econòmica catastròfica i la conversió de l’ens en un pessebre per a col·locar familiars, amics i recomanats l'han afonat. Jo ho sent pels treballadors honrats, que els hi havia.