dimecres, 4 de desembre del 2013

Decadència de la casta governant

En l’entrada anterior, opinava que el tancament de RTVV és responsabilitat única del govern valencià i d’una part dels treballadors de la corporació. Els partidaris d’una tercera quota diuen que el conjunt del poble valencià també en té la culpa per no haver sortit al carrer a manifestar-se, o per haver votat reiteradament el partit polític que ha gestionat tan malament la nostra televisió. Aqueixa afirmació suposa entrar en un debat filosòfic sobre les causes immediates i mediates dels esdeveniments socials i polítics. Implica assumir que tots els valencians som culpables de la destrossa del territori, de la crisi econòmica, de l’atur galopant, de la corrupció dels polítics, dels retalls a la sanitat i l’educació... Tots seríem culpables de tot: uns, per votar a qui no toca; altres, per desentendre’ns dels assumptes; encara altres, per no omplir els carrers de manifestacions... Si la RTVE, posem per cas, entrés en crisi i fos privatitzada —cosa perfectament possible—, també seríem tots culpables: uns, per haver desconnectat dels seus telediaris; altres, per haver votat al PP; la majoria per no omplir els carrers amb manifestacions de protesta...

En fi, la manifestació del passat dia 1, pels carrers de València, obliga a matisar aquest punt de vista. Calen tres condicions perquè la gent es manifeste massivament: convocatòria ampla, objectius clars de la protesta i circumstàncies propícies. A finals dels 90, no es donaven aquestes condicions. Que ningú no respongués, en 1995, els requeriments del primer comitè de redacció de RTVV no serveix, doncs, per a provar una hipotètica indiferència col·lectiva dels valencians. Aquests, quan s’han donat les condicions necessàries, han sortit massivament al carrer. (Tots recordem les manifestacions contra la guerra d’Iraq, o contra el conseller Font de Mora.) És més: la manifestació de diumenge passat palesa que el malestar pel tancament de la televisió valenciana és transversal. Els treballadors més compromesos de RTVV haurien de reflexionar sobre una qüestió: ¿Quina cosa feren mal perquè el suport social a les seues denúncies haja arribat tan tard? Torne al principi de l’entrada: els responsables directes del tancament de la RTVV són els polítics peperos i tota la rècula de manifassers que hi han clavat mà.


El conjunt del poble valencià tindria, en tot cas, una responsabilitat molt remota. La franja progressista tampoc no seria culpable del tancament. De fet, durant els últims dies de programació sense censura, el canal autonòmic ha arribat a pics d’audiència del 36%. Altres canals autonòmics amb una programació de qualitat tenen unes excel·lents quotes de pantalla. La decadència de RTVV reflecteix, en realitat, la decadència de la casta política que governa el País Valencià des de 1995 (la mateixa que també s'ha carregat el sistema financer valencià). El PP ha volgut utilitzar els canals autonòmics de ràdio i televisió com a megàfon dels seus interessos partidistes. Dissortadament, un grapat de bons professionals han pagat els vidres trencats. ¿Solució? Fem fora del Palau de la Generalitat els actuals  governants peperos, i demanem-los les responsabilitats pecuniàries. Es tracta d’uns objectius factibles; el tancament de Canal 9 fa olor a final de cicle polític. Allò que no tinc tan clar és si l’alternativa serà millor. Esperem que sí.