dimarts, 17 de novembre del 2009

Mitja lluna



Molta gent ignora els orígens de la mitja lluna que fan servir els musulmans. En realitat, és un emblema pagà que prové de l’antiga Bizanci. L’urbs tingué, abans d’esdevenir ciutat romana, un paper protagonista als freqüents conflictes de les ciutats gregues (entre si i amb l’imperi persa). Bizanci era punt estratègic entre Europa, Àsia i Àfrica, i controlava el pas cap al Ponto (l’actual Mar Negra). El 340 aC, fou assetjada per Filip II de Macedònia. L'any següent, en ser elegit Foció (membre del partit aristocràtic atenenc) cap de la flota grega aliada, Filip hagué d'aixecar el setge; es diu que una llum va advertir de nit els bizantins d'un atac sorpresa de Filip. En record d'això, es va aixecar un monument amb una mitja lluna (possiblement dedicada a la deessa Selene). Des de llavors, aquest element esdevingué símbol de la ciutat; apareixia a les seues monedes i, en el segle XV, fou adoptat com a emblema pels turcs otomans. A partir de llavors, el seu ús com a símbol islàmic es generalitzà a molts països musulmans. La raó és òbvia: durant molts segles, l’imperi otomà fou hegemònic a tot l’Orient Mitjà. El yâmûr amb la mitja lluna fou col·locat a totes les mesquites de Turquia, Egipte, Palestina.... En al-Andalus i el Magrib, la mitja lluna és aliena a la tradició; el yâmûr que coronava el minaret de la gran mesquita de Còrdova estava ornat amb tres pomes o esferes daurades (col·locades de major a menor grandària), representant els diferents móns en què es manifesta Al·là (dunia, mulk, yabarut). Aquest és el model que segueixen encara moltes mesquites del Marroc.

4 comentaris:

Refel ha dit...

Salut Ximo! Aquest tema em sembla molt interessant i me n'alegra que parle d'ell perquè fa un temps que busque informació al respecte. Li volia preguntar per les fotos. La cúpula inferior amb mitja lluna es troba a Estambul? sap quina és? I la moneda, em sembla que és romana i que posa Hadrianus, no? sap de quin segle és? Gràcies!

Ximo ha dit...

Ei Rafelet! Conteste les seues preguntes. La cúpula per la qual s'ínteressa vostè es troba a Romania; pertany a la mesquita de Constanta. Ací té vostè altra fotografia de la mateixa cúpula amb la mateixa mitja lluna. Durant molt de temps, bona part dels Balcans van pertànyer a l'Imperi Otomà.

Quant a la moneda, efectivamente deu tractar-se d’un denari de l’emperador Adrià. Ací té vostè altra moneda molt pareguda. L’any 125 dC, aquest emperador reconstruí un antic assentament traci, Uskadama, i li donà el nom d’Adrianòpolis o Hadrianopolis. És l’actual Edirne, una ciutat mitjana situada al nord-oest de la zona europea de Turquia, ben a prop de les fronteres amb Grècia i Bulgària, i molt a prop també d’Istanbul. En aquesta ciutat, assassinaren Roger de Flor, capità de la Companyia Catalana d’Orient.

Ximo ha dit...

Refelet, si ha entrat vostè a la pàgina de monedes, fixe's a la número quatre. També té una mitja lluna.

Refel ha dit...

Hola Ximo!

Moltes gràcies per les aclaracions i els enllaços. Un dia, espere que prompte, escriure alguna cosa sobre este tema, a vore que li sembla.

Fins la pròxima!