dimecres, 15 d’abril del 2015

Vintena edició de la romeria al Puig

Un any més, la plataforma “Salvem el Puig” convoca la XX Romeria a la mítica muntanya de la nostra comarca per tal de reivindicar la restauració definitiva de la magnífica ermita gòtica del segle XIV que l’encimbella. Com sempre, aquesta iniciativa està recolzada per diferents entitats: Associació Amics de la Costera de Xàtiva, Associació la Sènia de Lloc Nou d'en Fenollet, Centre Excursionista de Xàtiva, parròquia de Sant Pere de Xàtiva, l'Associació Cultural  9 d'Octubre del Genovés i Gent de la Torre d’en Lloris.

El camí seguit fins ara, des de fa dinou anys, no ha estat estèril; s'ha aconseguit, a través de la conscienciació i la pressió dels ciutadans, que les autoritats de Xàtiva actuen a fi d'impedir la desfeta d'aquest símbol del nostre patrimoni artístic i cultural. En aquests moments, l’edifici sembla consolidat en la seua major part. Ja no corre perill d'enfonsament. Ara cal demandar que el monument siga recuperat totalment en els seus elements arquitectònics i artístics més específics, perquè així tothom puga gaudir de la seua bellesa.



La romeria d’enguany se celebrarà el proper diumenge 19 d’abril (3r diumenge de Pasqua). La gent de Xàtiva es podrà concentrar en dos indrets: a les 9.00 h, sortiran des de la Plaça de Bous les persones que vulguen caminar fins al tossal; a les 9.30 h,  als peus del Puig, concentració de les persones que hagen fet servir el cotxe per a traslladar-s’hi. En aquest punt, a la carretera de la Torre, hauran confluït també les marxes que arribades del Genovés, Lloc Nou i la Torre d’en Lloris. Es repartiran les tradicionals canyes que faciliten la pujada i la baixada a la muntanya. Tot seguit s’iniciarà l’ascensió al cim de la muntanya. Cal portar l’esmorzar i la beguda.
 
La Romeria estarà acompanyada pels sons del tabalet i la dolçaina. Dalt del tossal, hom repartirà mistela i mona de Pasqua. Com sempre, es llegirà el manifest oficial que enguany estarà a càrrec de l'Associació La Sènia de Lloc Nou d’En Fanollet. Ànim i tant de bo ens tornem a trobar el proper diumenge, un any més, al cim del Puig.