diumenge, 29 d’agost del 2010

El club dels elegits

Les vacances d’estiu són propícies per a completar la lectura d’aquells llibres encetats i oblidats a les prestatgeries durant l’hivern. Ara li ha tocat el torn a una obra, El club de los elegidos (cómo la élite del poder global gobierna el mundo), que havia abandonat pel primer capítol. L’autor, David Rothkopf, professor de la Universitat de Columbia, i membre d’un selecte grup d’institucions acadèmiques, empresarials i socials nord-americanes, explica com el poder global està concentrat en mans d’un nombre notablement reduït de persones de tot el món, especialment d’Estats Units, Europa i Japó. Rothkopf, autor d’altre títol molt conegut, Running the world, desvetlla la realitat d’un grup privilegiat que, cada vegada més, dirigeix els nostres destins. Sense alarmismes ni concessions, el professor Rothkopf deixa clar com l’enorme desigualtat a la distribució del poder actua en detriment del nostre benestar en termes polítics, econòmics i, per damunt de tot, morals.

La classe superior no és un grup permanent i estable; l’era del poder vitalici es va acabar fa temps. El poder d’influència de certes institucions i persones és transitori. Contínuament, surten persones i entren membres nous a l’élite global. La riquesa, la posició i, en menor mesura, la possibilitat d’usar la força —a més de la facilitat d’accés a les idees i a d’altres persones d’estatus semblant— caracteritzen els privilegiats que manegen els fils del món. Rothkopf no descobreix res de nou, però té la virtut de sistematitzar de manera rigorosa coses que tots sabíem o sospitàvem. Són sis mil (en un món de sis mil milions d’habitants) i pertanyen a tots els col·lectius internacionals rellevants: política, empresa, exèrcit, món de les idees... Dirigeixen governs, finances, corporacions internacionals, mitjans de comunicació, moviments religiosos... En realitat, allò que caracteritza en última instància els membres de l’élite global és la seua capacitat d’influir a les vides de milions de persones de múltiples nacions del planeta.

Qui són i com han arribat a tenir un poder tan desmesurat? Quin paper juguen a l’estabilitat de governs i economies? Existeix un vincle entre la desigual distribució de riquesa i la desigual distribució de poder? Quin lloc ocupa la democràcia en un món en què el poder dels governs nacionals és cada vegada més dèbil i limitat? David Rothkopf tracta de contestar totes aquestes preguntes. L’élite global està formada per alguns caps d’estat i ministres d’afers exteriors i economia, els executius i alguns accionistes de les 2.000 companyies més importants del món (els gegants de Wall Street i altres seus financeres), els aproximadament mil arximilionaris del planeta compromesos activament en llurs inversions en companyies privades o actius financers, els magnats del petroli, els directius de fons de cobertura, els empresaris tecnològics (els joves asos del puntcom), els capitalistes cowboys xinesos, els xeics àrabs, els propietaris de mitjans de comunicació, els líders d’algunes ONG o institucions filantròpiques com la IGC (Iniciativa Global Clinton), líders religiosos, caps militars, artistes, científics, acadèmics i escriptors influents, líders terroristes i caps d’organitzacions delictives que es mouen a les ombres...

Lluny d’enfocaments basats a la teoria de la conspiració, l'autor analitza la influència en les nostres vides d’aquesta élite global, les decisions de la qual creen o destrueixen llocs de treball, marquen la direcció del mercat, aixequen o fan caure governs... Segons Rothkopf, cal conèixer a fons la transcendència de l’energia a l’economia internacional o el paper d’Àsia en un futur pròxim, i trobar nous mecanismes de control de l’élite financera en un món global en què les nacions-estat ja no seran capaces, a partir d’ara, de garantir els drets humans tal com els hem conegut fins ara. Saber com actua i quins interessos mou aquesta élite és avui, més que mai, de suma importància per als ciutadans de països pretesament democràtics. El nostre futur en depèn.