diumenge, 13 de maig de 2007

De Bordeus a Tolosa

Passejant per terres de Gascunya,
país de refinaments literaris i gastronòmics


Els viatgers que recorren terres occitanes troben, a cada passa, múltiples referències històriques, artístiques i literàries: Goya i Bordeus, Julio Cortázar i Rocamadour, Ingres i Montalban... Seguint el curs dels rius occitans, Garonne, Dordogne, Tarn, Gers, hom evoca la batalla de Muret, els trobadors tolosans Bernart i Pere Raimon, la duquessa Elionor d’Aquitània, Edmond Rostand i Cyrano de Bergerac, Michel de Montaigne, Alexandre Dumas, que possiblement s’inspirà en un personatge real d’Auch per a crear el seu d’Artagnan... Els castells, les bastides, les esglésies i les grans catedrals medievals testimonien un passat esplendorós. La gastronomia occitana (ja sabem que literatura i gastronomia són, d’Horaci ençà, carn i ungla) reserva moments de gran delectació. Com que l’antiga Gascunya, avui dividida en dos ens administratius, Aquitaine i Midi-Pyrénées, forneix matèries primes excel·lents (vi del Médoc, ostres d’Arcachon, foie del Périgord...), sovintegen els santuaris gastronòmics (no s’ha de consultar, doncs, Le Guide Michelin, per a trobar restaurants de la Gironde, de la Dordogne o de l’Haute-Garonne que servisquen un confit d’ànec o un cassoulet sublims). Finalment, les dunes, els boscos i les muntanyes posen a l’abast del viatger uns tresors naturals inabastables.