dijous, 2 de febrer del 2012

Seminario Patriótico

Demà divendres 3 de febrer, a les 20 hores, es presenta a la Casa de Cultura de Xàtiva l’obra Un model formatiu d’elits; Estatutos para el Seminario Patriótico de Educación de la Ciudad de San Felipe (1799). El volum, edició facsímil dels estatuts originals de la institució xativina, conservats a l’Arxiu Municipal de la ciutat, compta amb un estudi introductori del professor Vicent Torregrosa. La publicació ha estat possible gràcies a la iniciativa de diferents entitats (l’Associació d’Amics de la Costera, l’IES Doctor Simarro de Xàtiva i l’IES Moixent) i diverses empreses patrocinadores. Intervindrà a l’acte, el professor xativí Emili Balaguer Perigüell, catedràtic d’Història de la Medicina a la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

El Seminario Patriótico (Seminarios de Nobles en altres contrades peninsulars), fundat durant el període de la Il·lustració, fou l’antecedent directe d’allò que més tard serien els Instituts de Batxillerat —els actuals Instituts d’Educació Secundària. L’estudi introductori analitza les noves idees pedagògiques il·lustrades, vindicades pel grup de personalitats liberals xativines que instaren la creació del centre educatiu. El professor Torregrosa també repassa els principals avatars per què travessà la institució durant la seua efímera existència: els problemes econòmics, el trasllat a Ibi, la decadència definitiva...

Les persones que fundaren el Seminario Patriótico, relacionades amb el diputat Joaquín Lorenzo Villanueva, vindicaren també la restitució del nom històric de la ciutat (acordada per les Corts de Cadis), així com la catedralitat i la capitalitat de província. Quant als estatuts del centre educatiu, aprovats pel rei Carles III, mostren múltiples curiositats: el quadre de professors i tutors, el pla d'estudis, el règim de l'internat, la uniformitat, els esdeveniments de la vida acadèmica... Es tracta, en definitiva, d'una obra ben interessant.