dissabte, 9 de juny del 2018

La senyora Montón se'n va

L'exconsellera Carmen Montón se'n va. No sé si és bona o mala notícia. Si hem de jutjar per un destacat d'aquest rotatiu, La marcha de Montón a Madrid soluciona un problema a Puig, queda clar que algú se n'alegra. Recordem que Montón recolzà, durant les primàries socialistes, Pedro Sánchez. En canvi, Ximo Puig es decantà per Susana Díaz. El col·lectiu socialista de Xàtiva també estigué dividit. Imagine que l'accés al poder central esmorteirà les animadversions, tan habituals en el PSOE valencià. Però tornem a la nova ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social. ¿El seu pas per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana ha resultat positiu per a Xàtiva i la seua comarca? Em tem que no. La qualitat del servei que presta el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, únic del país amb jurisdicció sobre dues comarques, no ha experimentat millores destacables. Amb un hospital d'Alzira retornat a la xarxa pública i líder en moltes prestacions, i un futur hospital nou a Ontinyent, el Lluís Alcanyís podria quedar obsolet. Deixaria de ser el centre de referència del nostre Departament de Salut.


Fa poc, llegírem en aquestes mateixes planes fragments d'un informe remès pel doctor Francesc Martínez a l'alcalde de Xàtiva. L'hospital Lluís Alcanyís, inaugurat en octubre de 1984, pel llavors ministre de sanitat Ernest Lluch, està vell. Durant tres dècades, no ha rebut cap inversió important. Que els governs del PP se n'havien desentès, ja ho sabíem. Tothom creia, però, que la senyora Montón anava a actuar de manera distinta. Tanmateix, el nomenament de Margarita Llaudes com a nova gerent no ha aturat el procés de deteriorament. Segons el report del doctor Martínez, l'actual equip directiu no ha pres cap mesura que invertisca la tendència. Al contrari, es prenen decisions que degraden més el centre i comprometen el seu futur com hospital general. La reacció de la gerent, en fer-se públic l'informe, fou sorprenent. ¿Desmentí el seu contingut? ¡No! Envià a tot el personal del Departament una carta amb la convocatòria d’un dinar de germanor per al dia 1 de juny, en Ca Pareja de Canals. Preu del menú —amb orquestra inclosa—, 26 euros. Ignore si l'àpat s'haurà celebrat finalment.

La relació de desgavells que hem conegut mereixia altre tipus de resposta. Vegem: inexistència de pla global d'actualització, absoluta falta d'inversió al bloc quirúrgic durant els últims cinc anys, poca o nul·la comunicació entre direcció i caps de servei, amb la subsegüent manca d'implicació del personal en el funcionament del centre. El Servei de Medicina Interna i els seus especialistes en Oncologia, posem per cas, no participaren l'any passat en la redacció de la memòria funcional de l'Hospital de Dia. I ja que en parlem, recordem que l'exconsellera havia anunciat una inversió de 900.000 euros en la creació de noves instal·lacions per a consultes externes. Com els malalts oncològics son atesos a la cinquena planta, més de quaranta pacients del Servei de Medicina Interna estan repartits per altres plantes del centre. La mescla aleatòria de distintes patologies en una mateixa sala incrementa els casos d'infeccions hospitalàries i l'ocupació indiscriminada de llits entrebanca l'activitat quirúrgica.

Atès que la falta d'instrumental és crònica, sobta la renúncia a licitar la provisió de petit instrumental i material per a centres i consultoris (un ecògraf per a ginecologia, quatre monitors desfibril·ladors amb marcapassos, quatre desfibril·ladors semiautomàtics, una llitera ginecològica, dotze carros, dues neveres per a medicació). Damunt, aquesta setmana, un sindicat ha denunciat la insuficiència de plantilla —de metges i personal d'infermeria sobretot. Si les coses no canvien, el Lluís Alcanyís esdevindrà un centre de malalts crònics i terminals on sols s'atendran afeccions degeneratives i geriàtriques. L'activitat quirúrgica marxarà a la Ribera o la Vall d'Albaida. ¿És bona notícia per als socarrats que la senyora Montón se'n vaja? Potser sí. Difícilment cometrà desencerts a Madrid; la punta de llança contra la privatització de la sanitat pública tindrà poca feina a partir d'ara. (Quasi totes les competències de Sanitat, Consum i Benestar Social estan transferides a les autonomies.) Però qui sap...

(publicat a Levante-EMV, el 09/06/2018)